Başarılı bir SEO çalışmasının en önemli noktalarından bir tanesinin kaliteli ve etkili içerikler oluşturmaktan geçtiğini hepimiz biliyoruz. Her ne kadar içeriğin SEO sürecindeki etkisi üzerinde tartışmalar devam ediyor olsa ve içeriklerin SEO çalışmalarında tek başına yeterli olmasa da, bu yazının konusu gereği; içeriklerin sıralamada yükselmemesi üzerinde konuşacağız.
İçerik oluşturma sürecinizde;
- Pazar araştırmanızı etkin bir şekilde gerçekleştirdiniz,
- İçeriğinizi hazırladınız,
- Görsellerle desteklediniz,
- Yayına aldınız,
- Bir süre beklediniz lakin içeriğiniz halen bir sıralama alamadı.
Bu noktada motivasyon düşürücü bir süreç başlayabilir. Bildiğiniz her şeyi eksiksiz ve kusursuz olarak uygulamış olsanız da, Google içeriklerinizi her zaman sıralamaya sokmaz. Peki ama neden? Yanlış/eksik giden bir şeyler var demektir. Bu gibi olumsuz karşılanan durumlar e-ticaret sitesindeki satışları düşüş veya artış etkisi ile yansıyabilir. Tam da bu noktada sitede yayınlanan içeriklerin yeniden gözden geçirilmesi, nelerin doğru, nelerin yanlış yapıldığının tespiti gerekir. Peki bunu nasıl gerçekleştirmelisiniz?
İçeriklerin Sıralamada Yükselmemesi
- Konuları Doğru Tespit Ediyor musunuz?
- İçeriklerinizdeki Anahtar Kelime Seçiminiz Doğru mu?
- İçeriklerinizi Güncel Tutuyor Musunuz?
- Sitenizdeki Bağlantı Stratejiniz Doğru mu?
- Bağlantı Alan Sitelerin Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?
Konuları Doğru Tespit Ediyor musunuz?
Google gibi arama motorlarının algoritmaları web sitelerini sıralamada nereye yerleştireceğini belirlerken pek çok kriteri göz önünde bulundurur. Google kriterleri web sitesinin bağlantı profilinden, sayfalardaki hıza kadar çeşitlenen 200 kriterlik listeden oluşur. Algoritmalar aynı zamanda sitede yayınlanmış olan içeriklerin konularını da ele alır. Site sahiplerinin bu nedenle içerik konularını doğru seçmeleri önemlidir. İçerik konusu seçimi ile ilgili aşağıdaki püf noktalarına mutlaka dikkat edilmelidir.
- Bir sitede yayınlanan içeriğin ne hakkında yazıldığı önem taşır. İçerik konusunun sitenin genelindeki konuya ya da konulara uyumlu olması gerekir.
- İçerik konuları belirlenirken ön araştırma yapmak ve kullanıcıların daha önce Google’da arattığı soruları doğru tespit etmek gerekir. İçeriklerin bu sorular ışığında cevap verir nitelikte hazırlanması başarıya ulaşmasını sağlar. Bu süreçte Ahrefs, Semrush gibi araçlardan faydanalabileceğiniz gibi, aynı zamanda Google’da hali hazırda sıralama almış içeriklerin yanıt verdikleri soruları da inceleyebilirsiniz. Biraz zaman alsa da, ücretsiz bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Bu noktada “SEO Çalışmalarında Anlamlı Arama İçerikleri Optimize Etmek” yazımıza göz atarak Google’ın öne çıkan metin parçacığı bölümünde hangi türde sorulara yanıt verdiği hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- Web sitelerinde bulunan içeriklerin hedef kitlesinin de doğru belirlenmesi şarttır. Site yöneticilerinin içeriklerin belli bir kitleye mi, yoksa geniş kitlelere mi hitap etmesini istediğini bilmesi gerekir. Bu bağlamda en önemli noktalardan bir tanesi içerik üslubudur. Evet, hazırladığınız içeriğin arama motorlarıyla olan uyumu, anahtar kelimelerin içeriğinizde barınması kadar; hedef kitlenizin üslubuyla uyumlu olması da önem taşımaktadır.
- Bu noktalara dikkat edilmesi içeriğin neyle alakalı olacağının da belirleyicisidir. Arama motorlarının sorgularla örtüşen anahtar kelimeleri barındıran içerikler; o sorgular için üst sıralara çıkmaya adaydır. Arama motorları kullanıcı sorgularını orijinal, konuyla ilgili ve kaliteli içeriklerin yer aldığı sitelere yönlendirir. Bunun nedeni arama motorlarının kullanıcıların nasıl içeriklerle ilgilendiğini doğru bilmesidir. Kullanıcılar konuyla alakası olmayan, kopyalanmış ve kalitesiz içeriklerle ilgilenmezler.
- İçerik oluşturmadan önce gerekli araştırmaların yapılması, internetten araştırılan ve bilgi alınmak istenen bir konuya karşılık olacak doğru içeriğin tasarlanması bu nedenle çok önemlidir. Site yöneticilerin içerik konusu belirlerken o içeriği kendilerinin okumak isteyip istemeyeceğine de bakması gerekir.
- İçeriklerin uzun olması sıralamalarda yer alma konusunda sıkıntı yaratmaz. Bu noktada önemli olan uzun bir yazıda anlatılanların doyurucu ve etkili olmasıdır. Cümle ve bilgi tekrarları olmadığı sürece bir içerik ne kadar uzun olursa, kullanıcıların o kadar ilgisini çeker.
İçeriklerinizdeki Anahtar Kelime Seçiminiz Doğru mu?
İçeriklerin sıralamada yükselmemesi anahtar kelime seçimlerine de bağlıdır. Site içeriklerinde belirlenen anahtar kelimeler aynı zamanda alt başlık olarak da kullanılır ve bu başlıklar altında konular detaylı olarak ele alınır. Ancak bu kelimelerin doğru tespiti Google sıralamalarındaki başarı için önemlidir. İçeriklerdeki anahtar kelime seçiminde aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir.
- Anahtar kelimeler belirlenirken türüne dikkat etmek önemlidir. İçerik konuları belirlendikten sonra sıra anahtar kelimelere geldiğinde doğru araştırma yapmak ve analiz etmek gerekir.
- Bir içerik için doğru anahtar kelimeler aynı konularda daha önce kullanıcıların arama hacminin yüksek olduğu kelimeler ya da kelime öbekleridir. Fakat sitenin içinde yer aldığı sektör eğer konuların sıkça aratıldığı bir sektörse sıralamada yer edinmek oldukça zor olacaktır. E-ticaret sitelerine çok aratılan sorgu kelimeleri ile kullanıcı çekmek zordur. Bu nedenle belirgin ve müşteriyi satın almaya yönlendirecek kelimelerin seçilmesi gerekir. Bu noktada “Long-tail Keyword” kavramıyla tanışmanız gerekir. Örneğin “temizlik malzemesi” kelime grubunda sıralama almanız zorken, “beyaz fayans temizlik malzemesi” kelime grubunda sıralama almanız daha kolay olacaktır. Aşağıdaki örneği de incelemenizi öneririz.
- 1 numaralı görselde Google aramasına sadece “kitaplık” kelimesini yazdık. Hepsiburada’nın ilk sırada yer aldığını görüyoruz. 2. Sırada ise vivense bulunuyor.
- 2 numaralı görseldeki aramamız “kitaplık modelleri”. İlk sırada Hepsiburada bulunurken, ikinci sırada koçtaş bulunuyor.
- 3 numaralı görseldeki aramamız “kapaklı kitaplık modelleri”. İlk sırada yine Hepsiburada bulunurken, ikinci sırada gittigidiyor bulunuyor.
Yani içerik çalışmalarında aranma hacmi yüksek, zor olan kelime gruplarından başlamak uzun sürede verim ve yüksek bütçe gerektirir. Ancak aranma hacmi yüksek kelimeleri dikkate alarak Long-tail keyword çalışması yapılması hem daha kısa sürede istenen sonuçları elde etmeye olanak sağlar hem de daha az bütçe ile bu işi yapmak mümkündür.
- Aynı zamanda anahtar kelimelere eklenecek olan “fiyat, fiyatları, en ucuz, hesaplı” gibi kelimeleri aratan kullanıcıların satın alma potansiyeli yüksek demektir. Bu tarz kelimeleri hedeflemeniz sıralamanızla birlikte geri dönüş oranlarınızı da önemli ölçüde yükseltecektir.
- Google Araçlar’dan yararlanarak ziyaretçilerin hangi anahtar kelimelerle siteye geldiği görülebilir. Bu sayede içerikler için anahtar kelime belirlenirken doğru bir yol izlenmiş olur. Doğru anahtar kelimeleri belirlemek için Google Anahtar Kelime Planlayıcısı, Ahrefs ve SEMrush’tan da yararlanılabilir.
- İçeriklerde eskimeyen, sürekli aranma potansiyeline sahip, güncellenmesi gerekmeyen anahtar kelimelerin seçilmesi SEO çalışmalarına, dolayısıyla Google sıralamasında yükselmeye yardımcı olur. Lakin optimizasyon çalışmanızı dönemlik olarak kurguluyorsanız bu konuda biraz daha esnek davranmanız gerekecektir.
- İçeriklerde hangi anahtar kelimelerin kullanılacağı araştırması devamlı yapılmalıdır. Bu araştırmalar güncel anahtar kelimelerin takip edilmesini, içeriklerde gecikmeden kullanılmasını sağlar.
İçeriklerinizi Güncel Tutuyor Musunuz?
İçeriklerin sıralamada yükselmemesi nedenlerinden biri de güncelliktir. Şu ana kadar anlatılanlarda yer alan ortak bilgi bir web sitesindeki içeriklerin konuyla ne kadar alakalı olduğunun, o sitenin arama motoru sıralamalarındaki yerine etki edeceği yönünde. Yeni, doğru ve çeşitli anahtar kelimelerin olduğu bir içerik internet kullanıcılarının o siteye bir an önce ulaşmasını sağlar. İçeriklerini sürekli güncellemeyen bir web sitesi Google sıralamasında zaman içinde düşüş yaşaması güçlü bir ihtimaldir. Aksi durumda içerikleri güncel olan bir sitenin sıralamada üstlere yükselmesi olağandır.
Bir içeriğin tarihi ve tarihine olan uygunluğu Google organik sıralamasında yükselme ve SEO çalışmalarında başarının püf noktalarındandır. Arama motorları de içeriklerin yeni, güncel ve orijinal olmasını dikkate alır. Aylarca güncellenmeyen bir içerik sıralamalarda rakiplerinden geride kalmaya mahkum olarak nitelenir. İçeriklerde güncelleme yaparken anahtar kelimeler de gözden geçirilmelidir.
- Güncelleme öncesinde, son güncellemeden bu yana aratılan anahtar kelimelere dair araştırma yapılması önemlidir.
- İçerik oluştururken ve rutin güncellemeleri yaparken yeni rakiplerden haberdar olunması önem arz eder. Aynı sektördeki yeni bir rakip ürün veya hizmetin sıralamayı nasıl etkileyeceği düşünülerek hareket edilmelidir.
- Web sitelerinin güncel kalmasının bir diğer yolu da blogla desteklemektir. Eğer siteye sürekli ürün girişi olmuyorsa açılacak bloğa eklenen içeriklerle sitenin güncel kalması sağlanabilir.
Sitenizdeki Bağlantı Stratejiniz Doğru mu?
İnternet sitelerindeki içerikler ne kadar kaliteli ve doğru olursa olsun, bağlantılardaki stratejilerin de doğru olması gerekir. Site yöneticilerinin Google’ın bakış açısını anlaması ve bu yönde bağlantılar kullanması gerekir. Bir sitede içerikler kaliteli, tüm anahtar kelimeler doğru kullanılmış, site sürekli güncelleniyor olsa da Google o sitenin bağlantılarını da inceler. İçeriklerin sıralamada yükselmemesi siteye alınan bağlantılarla da ilgilidir. Bağlantısı olmayan sitelerin arama motorunda üst sıralara çıkması da zordur. Alakalı başka bir siteden bağlantı almış bir siteye Google çok daha olumlu bakar. Bağlantısı olmayanları üst sıralara çıkartmak için ise çaba harcamaz.
- Bir web sitesinin konusuyla bağlantılı bir blogtan bağlantı alması kullanıcıların o siteyi daha güvenilir olarak algılamasını sağlar. Çünkü ilgili bağlantılar kullanıcılara blogun, sitedeki bilgilere güvendiğini, bu güveni blog yazılarının yanı sıra alınan bağlantı ile desteklediğini anlatır.
- Bağlantısı bulunan siteye giren ziyaretçiler blog içeriklerini inceledikten sonra buradan aldıkları bilgileri, bağlantılara da tıklayarak teyit eder ve daha fazla bilgi edinmiş olur. Bu da sitelerin tercih edilme sebepleri arasındadır.
- Siteler arasında trafik akışını artırmaya yarayan bağlantılar aynı zamanda bağlantı alan sitelerin güvenli hale gelmesini sağlar.
- Web sitelerinde yer alan bağlantılar rekabet açısından da faydalıdır. Rekabetin tespiti için yapılan bağlantı analizleri, rekabetin hangi siteler arasında olduğu ile ilgili bilgi verir.
- Rakipleriniz nasıl bir bağlantı ağı kurmuş? Hangi siteler rakiplerinize bağlantı vermiş? Aynı sitelerden siz de bağlantı almayı denediniz mi?Örneğin 3 yıl önce, dönemin moda olan renk seçenekleri hakkında üretilmiş bir blog içeriği rakibinize bir backlink vermiş. Lakin yeni dönemde moda olarak tanımlanan renk seçenekleri değişmiş. Kendi internet siteniz için hazırlayacağınız bir içerik ya da kategori sayfasıyla birlikte ilgili site sahibine ulaşarak, mevcut dönemin renk seçeneklerinin değiştiğini, yeni renk seçeneklerinin sizin sayfanızda güncel bir şekilde yer aldığını, hem blogunu güncelleyebileceğini hem de güncellenen yazıdan sizin sayfanıza link verebileceğini belirtebilirsiniz.
Bağlantı Alan Sitelerin Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?
Sitedeki ziyaretçi trafiğinin artırılması, sitenin daha güvenilir olarak algılanması, Google’da üst sıralarda yer almaya yardımcı olması için alınan bağlantılarda aşağıdaki unsurlara dikkat etmelidir.
- Bağlantı alınan sitenin etki alanlarının hangileri olduğu,
- Arasında bağlantı bulunan iki sitenin birleştirici konularının neler olduğu,
- Bağlantı alınan sitenin ziyaretçilerinin ağırlıklı olarak hangi grup olduğu,
- Rakip sitelerin profili ile bağlantı alınan sitenin profilleri arasındaki farkların neler olduğu,
- Bağlantı kabul eden sitelerin, bu bağlantıyı kabul eder hale gelmek için o zamana kadar ne gibi bir yol izlediği.
Bu soruların cevapları bağlantı vermek isteyen sitelere nasıl bir yol izlemeleri gerektiği ve kendi bağlantılarını oluşturmak için neleri hedeflemeleri gerektiği konusunda net bilgiler verir.
Daha sonra sitede yer alan ve optimize edilmiş bir içerikte ya da bu amaçla oluşturulan içeriklerde o internet sitesinde bağlantılar konusunda hangi alanlara yönelmesi gerektiği de anlaşılır. Bağlantı alınan içerikler, aynı sitedeki diğer eski ve bozuk bağlantı alınmış içeriklere de fayda sağlar. Sitelere bağlantı alma çalışmasıyla sıralamada yükselmek her ne kadar kolay olmasa da uzun vadede yarar sağlayacağı söylenir.
Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/why-content-isnt-ranking/317917/