SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ
SOSYAL MEDYA
YÖNETİMİ
Milenyum döneminin insan hayatına kattığı en büyük yenilik sosyal medya iletişimi. Her ihtiyaç için farklı bir sosyal kanal, her kanal için farklı bir jargon, farklı bir kullanıcı alışkanlığı…

Kullanıcı alışkanlıkları, her gün değişmeye devam ediyor. Market reyonunda bir ürün satın almak üzere olan birey, bu ürünü hızlı bir şekilde arama motorlarında arayarak ürün hakkındaki tüm bilgilere ulaşabildiği gibi, ürün markasının sosyal medya iletişimine göz atarak satın alma süreci sonrası destekler hakkında da bilgi alabiliyor.
Markanız bunun için hazır mı?
Facebook, 2014-2016 döneminde Türkiye genelinde en çok kullanılan sosyal mecra olsa da hem Facebook’un erişimler için kısıtlamalara gitmesi, hem de genç kitlenin farklı mecra arayışlarına geçmesi sebebiyle; popülerliği devam eden bu mecra, orta yaş ve yaşlı kesimlere erişim için önemli bir kaynak olmaya devam ediyor. Marka için Facebook vasıtasıyla kurulacak iletişimin, ulaşılması hedeflenen kitlenin günlük alışkanlıklarına uygun olması gerekiyor.
Hızlı bir akışa sahip olan Twitter, günümüzde markalar için ağırlıklı bir şekilde şikâyet merkezi olarak kullanılıyor. Etkileşim oranlarının yüksek olduğu Twitter’da müşteri memnuniyeti sağlamak isteyen markalar, sadece taglendikleri tweetlere değil, isimlerinin geçtikleri tüm tweetleri takip ederek, şikâyet ve önerilere göre yol haritası belirlenmesi gerekiyor.
Facebook tarafından satın alınan Instagram, özelliklerini Facebook ile birleştiriyor olsa da gün içerisinde kullanıcıların daha sık ziyaret ettiği bir mecra olmaya devam ediyor. Görsel iletişimde başarının büyük bir önem arz ettiği Instagram’da iletişim kurmak isteyen markalar, kurumsal kimliklerine uygun bir görsel dil geliştirmeliyken, kullanıcıların anasayfasında yer edinebilmek için bu dilin akılcı bir şekilde pazarlanması gerekiyor.
Ağırlıklı olarak insan kaynakları departmanları tarafından takip edilen LinkedIn, markanın ürünleri ve hizmetleri üzerinde gerçekleştirdiği geliştirmeler, yenilikler için vazgeçilmez bir duyuru mecrası. Diğer sosyal medya kanalları kadar yüksek bir etkileşime sahip olmayan LinkedIn’da markalar gelecek planları ve bu planları hayata geçirmek için atılan adımlar hakkında güncellemelerin yer verilmesi halinde potansiyel insan kaynağı ihtiyaçları için hızlı çözümler üretilmesi açısından önem arz ediyor.
Tumblr
Kullanım açısından çok daha genç kitleye hitap eden Tumblr, tıpkı Twitter gibi oldukça hızlı bir akışa sahip. Ağırlıklı olarak görsel bir akış barındıran Tumblr’da markaların genç kullanıcıları ve müşterileriyle hızlı bir iletişim kurmalarının önemli bir mecrası.
Tamamıyla görsel paylaşım üzerine kurulu olan Pinterest, benzersiz görsellere sahip olan marka ve ürünler için vazgeçilmez bir iletişim mecrası. Kullanıcılarının yaş ortalamasının 40 olduğunun bilindiği Pinterest’te ziyaret başına bir kullanıcı ortalama 13 dakika gibi bir süre geçiriyor. Hem ürün tanıtımı hem de hizmet tanıtımı açısından etkin bir rol oynayan Pinterest’te markanızın kurumsal imajına uygun, etkili bir iletişim kurmak için görsel dil temelinde bir strateji çalışması gerçekleştirilmesi gerekiyor.
SÜREÇ
SEO sürecinin yönetilebilir olması için en önemli adım; sürecin etkin bir şekilde anlamlandırılması, potansiyel müşteri grubuna göre yorumlanması ve planlanmasıdır. Eğer sürecin sonunda mutlak bir başarı isteniliyorsa, süreçlerin tamamı hakkında yorumlama yapabilecek, fikir üretebilecek kadar bilgi sahibi olmanız gerekir. SEO’ya giriş döneminde, markanızın/ürününüzün genel ihtiyaçlarını ve orta vadeli hedefleri belirliyoruz. Potansiyel müşterilerinizin arama davranışlarını tespit etmek, müşteri kitlenizin markanızla olan uyumunu belirlemek, mevcut ve potansiyel rakiplerinizin yatırımlarını analiz etmek ve elde edilen doneleri optimize ederek, birleştiriyoruz.
Çözümleme Süreci
Sosyal medyada var olmak her marka için önemlidir. Yeni müşterilere ulaşmak, mevcut müşteri portföyünü korumak, hizmet ve ürün tanıtımı gerçekleştirmek isteyen markaların en düşük bütçeyle erişim sağlayacaklarını düşündükleri alan genellikle sosyal medyadır.
Sosyal medyada olmak kolay gibi gözükse de süreçlerin gelişim aşamasında markalar için önemli bir karmaşıklaşma aracı haline gelmektedir. İşin ajans kısmında, bu karmaşıklığa mahal vermemek adına markanın sahip olduğu konumu, hedef kitlesini, sosyal medya iletişiminde kullanmak istediği materyalleri, marka tarafından rakip olarak görülenleri, iletişim dilini iyi anlamak, iyi çözümlemek gerekir.
Rakip Profiller ve Rakip Markalar İçin Analiz
Rakip olgusu, oldukça değişken bir olgudur. Rakip analizi gerçekleştirilmesinin öncesinde rakiplerin belirlenmesi önem arz eder. Marka olarak sizin bildirdiğiniz rakiplere ek olarak; içerik benzerliği, hedef kitle benzerliği ve iletişim benzerliği açısından rakiplerin tespit edilmesi gerekir. Tespit işleminin tamamlanmasıyla birlikte rakip olarak görülen hesapların;
- Sahip oldukları mevcut abone/takipçi sayıları,
- Paylaşım periyotları ve sıklıkları,
- Günlük ortalama abone/takipçi sayısında yaşanan artış,
- İletişim dilleri ve sıklığı analiz edilir.
Strateji Hazırlığı
Stratejinin belirlenmesi aşamasında sizin tarafından belirtilen taleplerle birlikte rakip analizlerinden elde edilen bilgiler harmanlanarak, her sosyal medya mecrası için farklı bir strateji hazırlığı yapılır. Strateji hazırlık sürecinde sosyal medya platformlarından bir ya da birkaç tanesi ana mecra olarak belirlenirken, günlük, haftalık ve aylık olarak yapılacak paylaşımlar ve paylaşım yapılacak konuların belirlenmesi gerçekleştirilir.
Sosyal medya stratejisi için günlük paylaşımları, dönemlik paylaşımlar ve kampanyalar için hazırlanacak paylaşımlar için hangi hashtaglerin kullanılacağı belirlenir. Markanın sahip olduğu mevcut iletişim diline uygun olarak metin üretilmesi için çalışma kriterleri strateji planında belirlenirken, aynı zamanda ilgili mecranın genel jargonuna uygun bir marka jargonu da oluşturulması sağlanır.
Markalar için sosyal medya stratejisi hazırlığı yaparken, sahip olunan ürün ve hizmetlerle alakalı olası krizlerin öngörülmesi, ön görülen bu krizler için birer çıkış planının hazırlığının yapılarak yine strateji raporuna eklenmesi sağlanır.
İçerik Üretimi ve Yönetimi
Sosyal medya yönetimi gerçekleştirirken hem stratejiye hem de günlük şartlara uygun içerik üretimi gereklidir. Önceden hazırlanmış içeriklerin belirlenen tarihlerde paylaşılması da her zaman doğru sonuç getirmemektedir. Bu yüzden hem içerik hazırlık sürecinde hem de yönetim sürecinde içeriklerin tekrar analiz edilmesini, dönem şartlarını sağlamasını önemsiyoruz.
Doğru bir sosyal medya yönetimi için içerik hazırlığı aşamasında kullanılan metinlere özen gösteriyor, içeriklerin büyük kısmında aksiyona geçirici kelime ve kelime grubu kullanmaya önem veriyoruz. Hazırlanan görsel tasarımlar içinde metin oranlarının ilgili sosyal medya mecrasına uygun bir şekilde hazırlanmasını sağlarken, kullanılan (ya da çekilen-tasarlanan) görsellerin ilgili metinle büyük oranda özdeşleşmesini önemsiyoruz.
Unutmayın, her sosyal medya platformunda üreteceğiniz içerik birbirinden farklı olsa da logonuzun her zaman aynı oranda büyüklükte, görseller üzerinde aynı konumda bulunmasına önem veriyoruz!
Reklam Formatları
Profil Moderasyonu
Sosyal medya yönetiminde erişilen kitlenin genişlemesi, sayfalarla (ya da profillerle) direk iletişime girilmesi oranını da yükseltir. Bu etkileşimlerin her birine otomatik bir yanıt verilmesini sağlamak mümkün olmakla birlikte en sağlıklı yöntem birebir, müşterilere (ya da takipçilere) yanıt vermekten geçmektedir. Bu bağlamda; ekibimize sunacağınız teknik dokümanlar eşliğinde moderasyon tarafımızdan gerçekleştirilmektedir.
Uygulama ve Geliştirme Süreci

Ücretsiz Analiz İste
Uzmanlarımız tarafından internet sitenizin arama motorları ile olan uyumunun incelendiği teknik SEO raporunuzu almak için hemen formu doldurun.