Bağlantıları atla

Teknik SEO Sorunlarıyla Başa Çıkmak için 6 Yöntem!

SEO teknikleri konusu bu alanla ilgilenenlerin oldukça ilgisini çeker. Bu yazıda SEO teknikleri ve ortaya çıkan teknik SEO sorunları ile mücadeleden bahsedilmiştir. Web sitelerinin Google sıralamasında yükselmesiyle ilgili yapılan bazı çalışmalar olarak bilinen SEO yani Search Engine Optimization, Türkçe’de Arama Motoru Optimizasyonu olarak bilinir. Web sitelerinin arama motorlarına optimizasyonun sağlanması için bazı teknik detaylar vardır. Bunların tamamı SEO’yu oluşturur. Ancak bu çalışmalarda bazı durumlarda teknik sorunlar ortaya çıkar.

Teknik SEO Sorunları ile Nasıl Başa Çıkılır?

SEO uzmanlarına tavsiyeler niteliğinde olan bu yazıda çalışmalar sırasında ortaya çıkan teknik sorunların ne kadar can sıkıcı olduğunu belirterek başlamak gerekir. Teknik SEO sorunlarıyla karşılaşıldığında sinirler gerilir, endişeler artar, stres hakim olur. Sinirli, stresli ve duyguların işe karıştığı durumlarda konuyu anlamak giderek zorlaşır. Bu nedenle SEO konusunda her ne kadar deneyimli olursanız olun konudan uzaklaşmak gerektiğini unutmayın.

Sorundan Uzaklaşın!

Teknik SEO sorunları ile ilgili web sitesi sahibinin size ulaşması ve bu sorundan haberdar etmesi durumunda ilk yapılması gereken şey işe biraz ara vermektir. Bu ara bir kahve içmek, derin nefesler almak, kısa bir yürüyüş yapmak, sevilen bir şarkının dinlenmesi, komik videolar izlenmesi şeklinde değerlendirilebilir.

Her Sorunun Cevabını Bilmek Zorunda Değilsiniz!

Günün planında değişiklik yapmak, belirlenen öncelikler sıralamasının yerlerini değiştirmek de teknik SEO sorunları karşısında yapılacaklardan biridir. Unutulmaması gereken bir diğer nokta da SEO çalışmaları sırasında tüm detayların ve tüm soruların cevaplarının bilinmesinin mümkün olmadığıdır.

Sorunu Tam Olarak Anlamaya Çalışın!

Teknik SEO sorunlarını çözmeye çalışmadan önce sorunun ne olduğunun tam olarak anlaşılması gerekir. Soruna dair tüm bilgileri ve detayları kendi başınıza ele almak yerine eğer varsa ekibinizle beraber en başından itibaren yeniden ele alın. Tam da bu noktada cevaplanması gereken bazı sorular vardır.

  • Gerçekten ortada somut bir sorun var mı?
  • Eğer varsa bu sorun hakkında bildikleriniz neler?
  • Teknik SEO sorunları ile ilgili daha önceden toplamış olduğunuz veriler hangileri?
  • Sorunun ortaya çıktığı ile ilgili belirtiler neler?
  • Bu teknik SEO sorunlarının hemen mi çözülmesi gerekiyor?

Einstein bir sorunun çözümü için kendisine 1 saat verilse bu zamanın 55 dakikasını sorunu detaylıca düşünmekle, geri kalan 5 dakikayı da çözümleri düşünmekle geçireceğini söyledi. Bu cümleden bir sorunla karşılaşıldığında önceliğin onu am anlamıyla anlamak olduğunu, çözüm yollarının zaten kendiliğinden geleceğini ve kısa sürede çözüme ulaşılacağını anlayabiliriz.

Mutlaka Plan Yapın!

SEO teknik çalışmalarında ortaya çıkan sorunda ilk adımın konuyu anlamak olduğunu belirtikten sonra diğer adımı tavsiye edebiliriz. Teknik SEO sorunlarını anladınız, şimdi sıra çözüme ulaşmak için bir plan yapmaya geldi. Başarıya giden yol her zaman planlı çalışmaktan geçiyor. Bu kural karşılaşılan sorunlarda da geçerlidir. Plan yapmak üretkenliğin ortaya çıkmasını sağlar, zamanı etkin kullanmaya yönlendirir. Bilimsel süreçlerde plan yapmanın anlamı aynı zamanda hipotezleri ortaya koymak demektir. Bu sayede sorunun detayları arasında ilişki kurabilir, bir nedene bağlayabilirsiniz.

Plan yapmak için mutlaka ciddi bir dosya hazırlamanıza gerek yoktur. Kendi kendinize tutacağınız küçük notlar sayesinde de bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu notlarda aşağıdaki noktalara dikkat etmek önemlidir.

  • Teknik SEO sorunlarına neden olduğunu düşündüğünüz maddeleri belirleyin.
  • SEO çalışmalarınızda geriye dönün ve gerçekleştirmek istediğiniz testlerin neler olduğunu netleştirin.
  • Soruna yol açtığını düşündüğünüz tespitlerin üzerinde önemle durun.
  • Çözüme gitmek için nasıl bir yol izleyeceğinizi ve nereden başlayacağınızı açıklayın.
  • Bu verilerden yola çıkarak çözüme ulaşmak için tahmini sürenizi hesaplayın.

Harekete Geçme Zamanı!

Sorunu derinlemesine anladıktan ve sorunla ilgili planınızı netleştirdikten sonra sıra harekete geçmeye gelir. SEO teknik sorunu her ne ise onunla savaşmak için üçüncü adım harekete geçmektir. Bu adım varsayımlarınıza gerçek bir sorun olarak yaklaşmanızı sağlar.

Sorunların Çözümünde SEO Araçlarından Yararlanın!

Teknik SEO sorunlarının bazı araçlardan yararlanarak daha kolay çözüme ulaştırılacağı unutulmamalıdır. Çözümde kullanılan bazı yöntem ve araçlara göz atmak gerekirse;

  • SEO’da sorun yaşanan web sitesinde kullanıcı aracı değiştiricisinin Google botlarına geçip geçmediğini kontrol edin.
  • Web sitesinin URL’sini ve sayfaların URL’lerini Google haricinde farklı tarayıcılarda deneyin ve sorun olup olmadığına bakın.
  • Google Analytics ve GSC olarak kısaltılan Google Arama Konsolu’ndaki verileri konrol ederek sorun olup olmadığına bakın.
  • Google Analytics’deki ilgili SEO verilerini incelemeyi de ihmal etmeyin.
  • Organik aramalara ait verilerde dalgalanmalar olup olmadığına bakın. Analitik değişimlere farklı açılardan yaklaşarak değerlendirin.
  • Anahtar kelime sıralama aracını kontrol edin.
  • Özellikle Google’ın o web sitesini taraması ile ilgili bir sorun yaşanıyorsa günlük dosyalarınızı kontrol edin.

Teknik SEO Sorunlarının Ortak Özellikleri

SEO çalışmalarında yaşanan teknik SEO sorunları, bazı konu başlıkları altında ele alınabilir. Bunlar aşağıdaki şekildedir.

  • Tarama Sorunları
  • Sonsuz Kaydırma
  • Görsellerle İlgili Sorunlar
  • Tarama Verimliliğinin Düşük Olması
  • Arka Plan Resimlerinin Kullanılmaması
  • Yanlış Hata Kodları
  • txt Dosyasında Karışıklık
  • SSR Sürümü Sorunları
  • Sayfalarda Hız Sorunu
  • JavaScript Sorunu
  • Web Sitesinde URL Değişikliği
  • İndeksleme Sorunları

Tarama Sorunları

Google web sitelerine href bağlantıları kullanmalarını önerir. Href bağlantılarının tutarlı ve klasik olması sitenin taranmaya uygun olduğunu gösterir. Href özelliğinde bağlantı sağlanacak olan sayfanın URL adresi belirtilir.

Sonsuz Kaydırma Sorunları

Teknik SEO sorunları arasında yer alan sonsuz kaydırma, pek çok şekilde ayarlanabilir. Ancak bu özelliğin bir bölümü arama motorlarında gözükmez. Google’ın bir web sitesi içeriğinden direkt alıntı yapıp yapmadığını, GSC raporlarını kontrol edip etmediğini ve mevcut sayfa sıralamasını gözden geçirip geçirmediğini mutlaka takip edin.

Görsellerle İlgili Sorunlar

Bir web sitesindeki tüm görsellerin hızlı bir şekilde yüklenmesini yani kullanıcılara daha hızlı gösterilmesini istiyorsanız noscript etiketlerine ekleyin ve yapısal verileri kullanın.

Tarama Verimliliğinin Düşük Olması

Google tarafından bir web sitesinin tarama verimliliğinin düşük olmasının bazı nedenleri vardır.

  • XL olarak tabir edilen yani 100 milyondan fazla ziyaretçisi olan sitelerde bu sorun yaşanabilir.
  • Teknik nedenler olabileceği gibi içeriklerle ilgili bir sorun da olabilir.
  • Sayfa yükleme sürelerinin yavaş olması tarama verimliliğini düşürür. Bu 20 saniyeden fazla süren yükleme süreleri için geçerlidir.
  • Birden çok işlem için JavaScript oluşturulmuş olması

Arka Plan Resimlerinin Kullanılmaması

Web sitelerinde arka plan resimleri Google tarafından taranmazlar, sadece dizine eklenirler. Bu her ne kadar üzücü olsa da Google algoritmaları böyle çalışır.

Yanlış Hata Kodları

Sorun eğer hata kodlarının karmaşıklığından ibaretse HTTP durumuyla ilgili net sinyaller gönderilmelidir.

Robots.txt Dosyasında Karışıklık

Bazen SEO kapsamına her şeyi doğru yapmış olsanız dahi Robots.txt dosyalarındaki karışıklıktan dolayı her şey alt üst olabilir. Bu yüzden bu karışıklığı önlemek için Robots.txt dosyanızda her zaman bir izleyici bulundurun. Dosyanın durumundan haberdar olmak için Uptime Robot’tan yararlanın.

SSR Sürümü Sorunları

TEknik SEO sorunlarından bir diğeri de SSR sürümü sorunlarıdır. Daha önceden oluşturmuş olduğunuz SSR sürümü kullanıcılara doğru gösterilmelidir. İzleyicilerin SSR sürümlerini saklayarak bun takip edebilirsiniz.

Sayfalarda Hız Sorunu

SEO çalışmalarına destek amaçlı kullanılan pek çok sayfa hızı aracı bulunur. Ayrıca sayfa hızları düzenli olarak incelenmeli, analitik platformu kontrol altında tutulmalıdır. Sayfaların hızının artırılması için neyin gerekli olduğu ancak bu incelemeler neticesinde bulunabilir.

JavaScript Sorunu

JavaScript sorunları için Google’ın mobil için sevdiği araçlardan yararlanılabilir. Kullanıcı aracının Google Bot ya da Bingbot ile değiştirilmesi de JavaScript sorununa çözüm olabilir.

Web Sitelerinde URL Değişikliği

Web sitelerinin domainleri yani URL’leri değiştiğinde sitedeki her şeyin değişmesi zaman alır. Bu zaman büyük sitelerde daha da uzar. URL geçişlerinin mümkün olduğunda hızlı olmasını sağlamak için 301 yönlendirmelerinden yararlanmak akıllıca olacaktır. Ayrıca geçişlerde önemli adımlardan hiçbirini atlamadığınızdan da emin olmalısınız.

İndeksleme Sorunları

Bir web sitesi sayfasının indekslenerek dizine eklenecek durumda olup olmadığı Google haricinde bir başka tarayıcıda kontrol edilebilir. Screaming Frog gibi tarayıcılar çok iyi iş çıkartırlar. Böylece siz de her etiketi ve başlığı kontrol ederek dizine eklenip eklenmediğine bakmak zorunda kalmazsınız.

Kullanıcılar için değil de Google için tasarlanmış olan kanonik etiketler iki sayfayı etkili bir şekilde birleştirmek hedefiyle bir sayfadan diğer bir sayfaya kalıcı bağlantı sağlanmasıdır. Bazı durumlarda doğru kanonik etiketlerin aksine yanlış kanonik etiketler web sitesinin performansının artmasını sağlar. Sitedeki tüm kanonik etiketlerin hangileri olduğu diğer tarayıcılardan öğrenilebilir.

Site Sahibine Geri Dönüş Yapın!

Buraya kadar bahsettiğimiz tüm detaylar ve planınız tamamsa sorunun tespit edilmiş olma ihtimali yüksektir. Planın bu aşamasında aldığınız notlara analiz notlarını, ekran görüntülerini, etiketleri ve mevcut sorunun nasıl iyileştirileceğine dair fikirlerinizi de eklemiş olmalısınız.

SEO konusunda yaşanan sorunla ilgili size ulaşan site sahibine geri dönme zamanı da geldi demektir. Hemen cevap e-postanızı hazırlayabilirsiniz. Bu e-postaya öncelikle sorunu size bildirdiği için teşekkür ederek başlayabilirsiniz. Daha sonra sorunun nedenini, sizin önerdiğiniz çözüm yolunun ne olduğunu, ve yaptığınız analizlerle ilgili bir not eklemek de önemlidir.

Bu e-postaya cevap olarak cevabını bilmediğiniz bir soruyla karşılaşabilirsiniz.

  • Cevap vermeden önce biraz düşünün ve o soruyla ilgili bağlantılı soruları kendi kendinize cevaplamaya çalışın.
  • Hazırda bir cevabınız yoksa e-postaya bu konu üzerinde araştırma yaparak geri dönüş sağlayacağınızı bildirerek cevap verin.
  • Diğer yandan hızlıca o ana kadar biriktirdiğiniz verilere göz atmaya başlayın.
  • Varsa ekip arkadaşlarınıza, yöneticilerinize danışma yoluna gidin.
  • Sizden daha deneyimli olduğunu düşündüğünüz SEO uzmanları ile irtibata geçin ve onlara sorun.
  • Tüm seçenekleri düşünün ve değerlendirmeye çalışın.
  • Her şeyi doğru yaptığınızdan ve zamanında takip ettiğinizden emin olun.

SEO Sorunlarını Çözmeye Giden Yollar!

SEO teknikleri ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili bazı önemli ipuçların daha değinmek gerekirse; yazımızın şu ana kadar olan kısmını yeniden maddeler halinde toparlamak gerekirse;

  • Mantıklı düşünebilmek için kendinize zaman tanıyın.
  • Sorunun ne olduğunu anlamaya çalışın.
  • Bir plan yapın.
  • Tahminlerinizle ilgili çözüm önerilerinizi ortaya koyun.
  • Detaylı analiz notlarınızdan oluşan bir yazı yazın.
  • Mola verin ve kendinizi buraya kadar olan kısım için takdir edin.
  • Üzerinde durulması gereken sorun teşkil edeceğini düşündüğünüz ögeleri tespit edin.
  • Gerekli testleri gerçekleştirin.
  • İnternete ve sosyal medyadaki bu sorunla ilgili yorumları okuyun.

Bu içerik https://www.searchenginejournal.com/diagnosing-technical-seo-problems-guide/322973/ adresindeki içerik Türkçe’ye çevrilerek oluşturulmuştur.

Yorum bırak

Keşfet
Kaydır