SEO içerikleri stratejisi bilimsel olarak ele alınması gereken bir konudur. SEO içerikleri için strateji oluştururken dikkat edilecek noktalar vardır. Bu noktalar web sitesinin sıralamadaki başarısı için önem taşır. Bu detaylar aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.
- İçeriğin ne kadar okunabilir olduğu
- İçeriğin kaç kelimeden oluştuğu (bu detay özellikle sıralamada üstlerde yer alan yazılar için önemlidir)
- Alt başlıkların şekillendirilmesi ve doğru kullanımı
- Anahtar kelime kullanımı
- Anahtar kelimelerin dağılımı
- Anahtar kelimelerin benzer ifadelerinin kullanımı
- Dilbilgisi kurallarına dikkat edilmesi
- İçerikteki cümlelerin yapısı
Bu detayların doğru kullanıldığı içeriklerin Google sıralamalarında rakiplerini geride bırakarak üst sıralara yerleşme olasılığı çok daha yüksektir. Bir diğer deyişle sıralamada ilk sayfada yer alan içeriklerin özellikleri bunlardır. Rekabetçi içerik yazarları, yazılarını yazarken bu özellikleri kriter olarak alırlar. Yazımızın devamında SEO yazısı niteliğinde olabilecek ve okunabilirliği yüksek içerikler hazırlamak için yararlanılabilen 10 içerik yazma aracından bahsedilmiştir. Bu araçlardan profesyonel yazarlar faydalanabileceği gibi, işe yeni başlamış olan ve SEO içerikleri üretmenin püf noktaları konusuna henüz tam anlamıyla hakim olmayan kişiler de faydalanabilirler.
SEO İçerik Kontrolü Yapan Araçlar
SEMrush İçerik Oluşturma Asistanı
SEMrush adındaki SEO içerikleri oluşturma asistanına anahtar kelimeler ve kelime öbekleri eklendiğinde o içeriğe puan verilir. SEMrush içeriklere puan verirken aşağıdaki noktalara dikkat eder.
- Okunabilirlik
- Anlaşılması zor cümleler
- Uzun cümleler
- Okunma süresi ve kelime adedi
- Yazıdaki akıcılık
- Ses tonu
SEMrush, içeriğinizin okunabilirlik düzeyini aldığınız puana göre ayarlayabileceğiniz bilinen tek araçtır. SEMrush, sesli içeriklerde ses tonunun ayarlanmasını, içeriğe eklenecek görselin özelleştirilmesini, içeriğin özgün olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca o içerikte eksik kalan ve cevaplanması gereken soruları da belirler. SEMrush tarafından eklenen yazıyla ilgili yeni anahtar kelimeler de önerilir. Araç, otomatik olarak Google sıralamasında yer alan yaklaşık ilk 20 cümleye göre anahtar kelime belirler.
WordPress Siteler için Yoast SEO
Yoast pek çok dijital pazarlamacı tarafından kullanılan, içeriğin temel SEO kurallarına uyup uymadığını kontrol eden bir WordPress eklentisidir. SEO içerikleri için bir araç olan Yoast, ücretsiz olarak kurulabilir. Eklenti tarafından siteye eklenen içeriklere puanlar verilir, içeriğin okunabilirliği denetlenerek yöneticiye sunulur. Yoast’ın, SEO içeriklerini denetlerken baz aldığı kriterler aşağıdaki gibidir.
- Yazının kolay okunup okunmadığı
- Alt başlıkların nasıl kullanıldığı
- Cümle yapısında çeşitlilik olup olmadığı
- Paragrafların uzunluğu
- Cümlelerin uzunluğu
- Geçiş cümlelerinin doğru kullanılıp kullanılmadığı
SearchMetrics İçerik Oluşturma Aracı
SearchMetrics aracı da diğer içerik denetimi araçlarının pek çoğu gibi içerikleri anahtar kelimeleri, içeriğin kelime sayısını, cümle yapısını, anahtar kelimelerin dağılımını, kelime tekrarı yapılıp yapılmadığını kontrol eder. Bilinen en güçlü içerik pazarlama araçlarından biridir. Kullanıcıların davranışlarından yola çıkarak doğru anahtar kelimeleri sunar, dönemsel anahtar kelimeleri belirler.
WebFX Okunabilirlik Kontrol Aracı
WebFX adlı araç isminden de anlaşılacağı gibi öncelikle bir yazının okunabilirlik oranına bakar. Yazılan içerik doğrudan WebFX’e eklenebileceği gibi, yayınlanmış olan içeriklerin URL’si ile de kontrol yapılması sağlanabilir. WebFX tarafından içerikle ilgili bir rapor hazırlanır. Raporda SEO içerikleri için aşağıdaki testler yapılarak verilen puanlar yer alır.
- Flesch okunabilirlik
- Et-Kincaid okunabilirlik seviyesi
- Gunning Sis Skoru
- SMOG Dizini
- Coleman-Liau Endeksi puanı
- Otomatik okunabilirlik endeksi puanı
WebFX bu testlerde şunları baz alır:
- İçeriğin cümle sayısı
- İçeriğin kelime sayısı
- Karmaşık kelimelerin sayısı
- Karmaşık kelimelerin içeriğin geneline yüzdesi
- Cümle başına düşen ortalama kelime sayısı
- Kelime başına düşen ortalama hece sayısı
Text Optimizer
Text Optimizer adlı araç kullanılarak bir internet sitesindeki herhangi bir sayfadaki içeriğin sağlıklı olup olmadığı kontrol edilebilir. SEO ve SEO içerikleri stratejisinde yeni olanlar Text Optimizer’i kullanarak harika içerikler oluşturabilirler. Araç tarafından içeriğin kelime sayısı, fiillerin kullanımı, cümlelerin uzunluğu değerlendirilir. Ayrıca anahtar kelime önerileri sunulur. Bu aracı kullanarak içerik oluşturanların yüzde 70’lik bölümünün işe başladıktan beş hafta gibi bir süre sonra sıralamada yükselme kaydettikleri belirlenmiş.
Readability Analyzer
Readability Analyzer de içerik değerlendirme araçlarından biridir. Araç, içeriklerin sadece okunabilirlik düzeyine odaklanır. Yazılara çeşitli okunabilirlik testleri uygular ve sonucunda puan verir.
Grammarly
Grammarly adlı araç SEO içeriklerinin bilimsel yönünden çok yazı mekaniğine odaklanır. Kötü yazılan ve gerekli kurallara uygun olmayan içerikler, kötü kullanıcı deneyimi demektir. Grammarly’e göre içeriklerin kullanıcı deneyimi ve arama motoru kriterleri göz önünde bulundurularak kaliteli bir şekilde yazılması gerekir. Grammarly içerikleri dilbilgisi kuralları, yazım ve yapı konularında ele alarak değerlendirir. Normalde fazla karmaşık cümleleri işaretler, net ve öz olmamalarına dikkat çeker. Ayrıca yazılan içerikle ilgili bir hedef belirlenmesi halinde dilbilgisi önerileri sunar. Grammarly’de kontrol edilmek üzere belirlenecek hedef içerik konuları teknik, akademik, yaratıcı veya gündem konuları olabilir. İçerik editörleri bu aracı genellikle bir iş kolu ile ilgili yazılarda kullanırlar. Grammarly tarafından zamirlerin yanlış kullanımına kadar detaylı bir kontrol yapılır. Sadece blog yazılarında, web sitesi içeriklerinde değil, mesajlarda, e-postalarda ve sosyal medya paylaşımlarında da Grammarly’den yararlanılır.
Hemingway App
Ücretsiz olarak kullanılan Hemingway uygulaması, SEO içeriklerinin mekaniğinin geliştirilmesine yardım eder. Uygulamanın masa üstü versiyonu da vardır. Yazılan yazı Hemingway’e kopyalanarak kontrol etmesi sağlanır. Uygulama içeriklerde aşağıdaki detayları denetler.
- İçeriğin okunabilirliği
- Kullanılan dilin net olup olmadığı
- Zarfların çok kullanılıp kullanılmadığı
- Pasif ses kullanımı
- Okunması zor cümleler
- Daha basit cümlelerin kullanılabileceği yerler
- Kelimelerin sayısı
- Karakterlerin sayısı
- İçeriğin ortalama okunma süresi
Bulk SEO Tools
Bazı içeriklerin okunmamasının nedeni sadece anahtar kelime kullanımı ve dağılımının yanlış olması, dilbilgisi kurallarına uyulmaması olmayabilir. Okunmaya içeriklerin bazılarında biçimlendirme sorunu sıkça görülür. Bu sorun okunabilirliği doğrudan etkiler. Bulk SEO Tools toplu bir şekilde biçimlendirme sorunları ile ilgilenir.
Bu aracın görevi yazının tamamının veya bir kısmının büyük harfler yazıldığı hallerde normale döndürmektir. Bu araçlarla yazının büyük harf, küçük harf gibi düzenlemeleri yapılabilir. Ayrıca tekrar eden satırların hızlıca kaldırılmasına, satır sonlarının düzenlenmesine, listeler varsa bu listelerin düzenli bir şekilde oluşturulmasına yarar.
Cliche Finder
Site içeriklerinin okunabilirliğini olumsuz etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörlerden biri de yazılarda kullanılan klişe cümleler, neredeyse her sitede rastlanabilen kelime öbekleridir. Kaliteli ve okunabilir içerik oluşturmak isteyenlerin öncelikle bu klişelerin kullanıcıların hoşuna gitmediğini bilmesi gerekir. Ücretsiz olan Cliche Finder (Klişe Bulucu) adlı araç sayesinde metinlerdeki klişe ifadeler kırmızı olarak vurgulanarak belirtilir. İçerik yazarı bu cümleleri, aynı anlamda ancak özgün cümlelerle değiştirerek yazısının okunabilirliğini artırabilir.
İçerik Denetleme Araçları Neye Yarar?
Web sitelerine eklenen güncel, kaliteli ve özgün içerikler Google sıralamalarına olumlu etkiler sağlar. Bir sitenin yükselme kriterlerinin başında kaliteli içerikler gelir. Ancak bu içeriklerin kaliteli olması için editörün profesyonel ve belli bir süredir bu işi yapıyor olması gerekir. Bu gibi bir durumda içerik oluşturma ve kontrol araçlarından yararlanarak doğru içerik üretilip üretilmediği anlaşılabilir.
Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/readability-tools-seo-content/317719/