Bağlantıları atla

Akılda Kalan E-Ticaret Markası Yaratmak: 4 Örnek!

İnternet kullanıcıları e-ticaret sitelerinden ihtiyaçları olan ürünleri satın alırken bazı kriterlere dikkat ediyorlar. Kullanıcıların paylaştıkları deneyimlerden ortaya çıkan sonuçlardan bilinir bir web sitesi olmanın ve akılda kalıcı bir e-ticaret markası yaratmanın püf noktaları da ortaya çıkıyor. Bu yazıda ilk olarak potansiyel e-ticaret müşterilerinin genel alışkanlıklarını, e-ticaret site sahiplerinin düştükleri hataları inceleyelim. Devamında ise 4 global örnekle akılda kalan e-ticaret markası yaratmak ile ilgili  püf noktalara bakalım.

İz Bırakan E-Ticaret Markası Yaratmak için Bunlara Dikkat!

Kullanıcılar Yorumları Önemsiyor

Çevrimiçi ürün satın alan e-ticaret sitesi kullanıcıları, siparişlerini tamamlayabilmek için en çok tavsiye edilen ürün ve o ürüne en iyi fiyat garantisi veren kullanıcı yorumlarını dikkate alıyorlar. Daha önce satın alanların yorumlarını okumak aynı ürünle ilgili fiyat araştırması yapma süresini de kısaltıyor.

İnternette satışta olan birçok ürün için farklı perakendecilerde düşük fiyat seçenekleri bulunabilir. Ancak eğer ürünle ilgili açıklamalar ve diğer yorumlar satın alacak kişiyi ikna etmezse o alışverişi online olarak değil, fiziki mağazalardan alma ya da farklı internet mağazalarına göz atma yoluna gidiyorlar. Bu noktada ürün veya hizmet satışı yapan sitelerin fiyatlarında rekabet düzeyinin önemsemenin yanı sıra diğer noktalara dikkat etmesi gerekliliği de ortaya çıkıyor. Yani E-ticaret markası yaratmak istiyorsanız kullanıcı yorumlarına önem vermelisiniz.

Online Alışveriş Neden Bazı Kişiler Tarafından Tercih Edilmiyor?

İnternet alışverişi yerine fiziki mağazadan ürün satın almayı tercih edenler; bu tercihlerinde ürünle ilk teması gerçekleştirmenin dışında müşteri danışmanıyla yüz yüze iletişim kurmanın verdiği güven hissini ön planda tutuyorlar. Bu etkileşim esnasında da; devam eden kampanyalar hakkında bilgi almayı, satın aldıkları ürününü olumlu ve olumsuz yönlerini dinlemeyi/görmeyi, bir ya da birden fazla ürün alımı arasındaki fiyat/indirim farkını yaşamayı hedefliyorlar.

E-ticarette Müşteri İlişkileri Neden Önemli?

E-ticaret markası yaratmak tek başına yeterli değildir. Müşteri ilişkileri her sektör için önemlidir. Ancak bir önceki paragrafta yazdığımız sebeplerle alakalı olarak online satış gerçekleştiren mağazaların bu ilişkileri daha gözle görülür hale getirmesi gerekir. Çünkü kullanıcılar yüzlerini görmedikleri bir müşteri temsilcisinin kendisini önemsediğini hissetmek ister. Bir web sitesinin müşteri ilişkileri birimi ne kadar ulaşılabilir ve sorun çözmeye odaklı olursa müşterilerinin güveni de o oranda artar. Tüketici deneyimleri ile ilgili yapılan araştırmalar kişilerin online alışverişte artık üst seviyede doygunluğa ulaştığını, bir kaç aramayla en ucuz ürünü tespit ederek satın alabileceğini bildiğini, ancak bunun marka bilinirliği için yeterli olmadığını gözler önüne seriyor.

En İyi Fiyatı Vermek Tüketiciler İçin Yeterli mi?

Araştırmalar sadece fiyatların uygun hale getirilmesinin tüketiciler için yeterli olmadığını gösteriyor. E-ticaret markası yaratmak kadar bir sitenin akılda kalması için daha fazla cazip seçenek sunması gerekiyor. 2017 yılında dünyaca ünlü halkla ilişkiler firması Edelman tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 65’lik bölümü inançlarına göre alışveriş gerçekleştirirken, yüzde 57’lik bölümü politik ve sosyal bir soruna konu olan markaları boykot ediyor. Tam da burada bir marka için özgünlük ve şeffaflık ilkeleri ile amaçların önemi artıyor.

Gelelim Ana Sorumuza: İyi Bir Marka Nasıl Yaratılır?

Bir e-ticaret markası yaratmak demek; bir ismin veya bir logonun tanıtımının yapılmasından ibaret değildir. İyi ve kalıcı bir marka olabilmek için öncelikle ilkeler belirlenmeli, verilecek vaatler bir kez daha gözden geçirilmelidir.

1. Marka İsimlendirme:

Evet, markanızın bir ismi olabilir ve bu isim sizin için ezberlemesi kolay, akılda kalıcı olabilir. Peki bu herkes için öyle mi? Tüketiciler marka isminizi günlük hayatlarında kullanmaları ve akıllarında tutmaları sizin için önemli bir başlangıç! Bu nedenle iz bırakan e-ticaret markası yaratmak için isim belirleme sürecinizi iyi değerlendirin ve isim kararında son aşamaya gelmeden önce mutlaka 3. kişi ve ekiplerden de görüş alın!

2. Kolay Erişim/Kolay Kullanım:

Potansiyel müşterileriniz markanıza her zaman doğrudan erişmek ister. Bu erişim aşamasında en çok dikkat edeceğiniz nokta; arama motoru sorgularında firma isminizin benzerlik gösterdiği firmaları tespit etmek, ayrıştırıcı bir nokta bulmak. Erişim konusunu çözdüyseniz, bu noktada devreye kolay kullanım süreci girecektir. Müşterilerinizin sepette kendilerine bir hesap oluşturmaları, üyelik sürecini hızlandırmaları, kargo sürecini takip edebilmeleri, tüm kampanyaları listeleyebilmeleri, site içerisinde dolaşırken kaybolmamaları internet sitenizin akılda kalıcılığı ve dolayısıyla başarılı bir e-ticaret markası yaratmak açısından oldukça önemlidir.

3. SEO Sürecini Planlamak:

Akılda kalıcı bir e-ticaret markası yaratmak açısından önemli olan SEO çalışmaları, markanız için online pazarlamada önemli bir geri dönüş sağlar. Lâkin bu süreci planlarken doğru arama sorgularına yönelmeniz gerekir. Örneğin “reçine ürünleri” satan bir e-ticaret firması sahibiyseniz, internet sitenizin “dolgu” sorgularında ön planda olmasını isteyebilirsiniz. Eğer doğru bir planlama yapmazsanız, “dolgu” kelimesinin varyantlarında alacağınız sıralamalar size herhangi bir fayda sağlamayacağı gibi hemen çıkma oranınızı da önemli ölçüde yükseltecektir.

4. Web Sitesinin Hızı:

Kullanıcı deneyimleri hızlı internet sitelerinin tercih sebebi olduğunu gösterir. Çalışmalar web sitesinin hızının artırılması ve sayfaların hızlı açılmasının sağlanması yönünde yönlendirilmelidir. Bu sayede tüketiciler için cazip bir marka olma yönünde ilerlemek mümkündür. Satın alma kararı çok kısa bir sürede verilen karar olmakla birlikte, verilen kararın farklı kanallara yönlenmesi de mümkündür. Bu yüzden yavaş bir e-ticaret sitesiyle müşterinizi en yakın rakibinize kaptırmanız önemli bir olasılıktır.

5. Doğru Ekip Konumlandırma:

E-ticaret markası yaratmak için gerekli olan marka operasyonu, oldukça özveri isteyen bir süreçtir. Depolama, stok yönetimi, stok takibi, ürün hakkında bilgi ve tavsiyelerin hazırlanması, paketleme, kargoya teslim, müşteri bilgilendirme, iade ve değişim süreçlerinin yönetilmesi gibi birçok alt başlıkta incelenmesi gereken bu süreç, doğru personelin doğru noktada görevlendirilmemesiyle başarısızlığa doğru ilerlemeye sebep olabilir.

4 Örnekle İlgi Çekici ve Akılda Kalan Bir E-Ticaret Markası Yaratmak

Dünyaca ünlü markaların nasıl kalıcı olabildikleri, bunu sağlamak için neler yaptıkları da sıkça merak ediliyor. Bu markalardan bazılarının markalaşma sürecini sizler için ele aldık.

1. Hedef Kitlenizi Doğru Seçin: Huit Denim

Akılda kalıcı bir e-ticaret markası yaratmak konusunda gösterilebilecek ilk örnek Huit Denim markası. Dünyaca ünlü niş giyim markalarından Huit Denim’in kurucusu David Hieatt kalıcı takipçilerin marka bilinirliğine katkısından yola çıkmış. Önce büyük spor markası Howies’i kuran David Hieatt, daha sonra bu markayı büyüttükten sonra sattı. The Do Lectures’i kuran Hieatt doğduğu kasaba olan Cardigan’da Hiut Denim markasını yaratarak Galler’de yaşayan 400 kişiye iş imkanı sağlayarak işe başladı. Hieatt tüm bu süreçte markaların büyümesi ile ilgili en büyük etkenin tüketiciler tarafından o markanın benimsenmesi olduğunu, kalıcı olmanın fiyata odaklı olmadığını, tutkulu bir kitlenin yakalanmasının ve ürünün doğru pazarlanmasının marka bilinirliğinin püf noktaları olduğunu öğrendi.

Nitekim David Hieatt’ın yaratığı markalar sürekli yenilik yapma motivasyonuna sahip olmaları ve takipçi kitlelerine odaklanmaları ile bilinir. Hem Huit Denim’de hem de The Do Lectures’te niş bir hedef kitlesi belirleyen ve bu hedef kitlesi için haftalık e-posta bültenlerinden, sınırlı sayıda basılan kitaplara kadar oldukça uçuk içerik pazarlaması stratejisi izleyen David Hieatt, kaliteli bir marka yaratmanın en önemli noktasının 1000 adet gerçek hayran bulmaktan geçtiğini söylüyor.

2. Cesaretli Olun, Konuşulmayanı Dile Getirin: Poo – Pourii

E-ticaret markası yaratmak için farklı bir strateji izleyen Poo – Ppuri de iyi bir örnek. Büyüklüğü ve kitlesi ile dünyada ünlü olan bir diğer markalardan biri olan Poo – Pourii bilinirlik sağlamak için öyle bir reklam filmi hazırladı ki, viral olma özelliği taşıyan bu reklam 42 milyon gibi bir izlenmeye ulaştı. Koku giderici bir sprey markası olan Poo Pourii’nin hazırladığı reklamın sahip olduğu cesaret, hedef kitlenin de etkileşime geçmesiyle hem akılda kalıcı olmayı başardı hem de markanın önemli bir mihenk taşını gerisinde bırakmasını sağladı.

Dünyaca ünlü bir e-ticaret markası yaratmak için marka iletişiminde önemli bir cesaret örneği olan bu reklamda, herkesin çekindiği konuyu korkusuzca dile getirirken, aynı zamanda gelenekselleşmiş güzel koku görüntülerinden de fayda sağlanmış durumda.+

Poo – Pourii reklam filminde boş bir tuvalet ve temiz kokuyu andırmak için dağ görüntüleri kullanmak yerine; tuvalete giden kişilerden yola çıkarak direk mesaj verme yoluna gitti. Bu sayede markasının tanıtımını ve akılda kalıcılığını sağlamış oldu. utarlı davranan Poo – Pourii tüm pazarlama stratejisinde bu konuyu ele aldı ve markasının kalıcı olmasına katkıda bulundu. Mizah ve eğlence duygusu kitleler üzerinde önemli etki eder. Markalar bundan yararlanarak kalıcı olma yoluna gidebilirler.


3. Mesajı Direk Verin: Ronseal

1994 yılından itibaren Ronseal adlı İngiliz boya markası radikal bir hareketle reklamlarında izleyicilerine direk mesaj verdi ve o reklamın bir “kendin yap” yönlendirmesi olduğunu açıkça belirtti. Devrim niteliğinde bir e-ticaret markası yaratmak için reklamda oyunculara değil, ürünü gerçekten kullanan insanlara yer verildi. Bir kapıyı ilk kez boyayacak olan halktan biri beklendiği üzere bir oyuncudan daha çok dikkat çekti. Bu şekilde bir reklamla Ronseal markasının güvenilir olduğu, tüketiciler tarafından tercih edildiği mesajı da verilmiş oldu. Ronseal tarafından kullanılan bu süslemesiz reklam metni ve doğrudan mesaj dalgası bazı firmalar tarafından reklam panolarında da kullanıldı. Anahtar niteliğinde mesajlara odaklanmanın ve bu tarz mesajları tekrar etmenin marka bilinirliği açısından önemi unutulmamalıdır.

4. Merkeziniz Müşteri Olsun: Lego

Lego adlı çocuk oyuncakları tasarlayan marka, sadık bir takipçi kitlesi olan bir dünya markasıdır. Marka değeri olarak da dünyanın en değerli oyuncak markası olarak bilinen Lego, oyuncakların amacında eğitmek, yaratıcılık ve sorun çözme yeteneklerinin gelişmesine prensibine sadık kalarak, ekstra bir amaca yönelmeden yoluna devam ediyor. Amacına uygun sade ve basit oyuncaklar tasarlayan firma, sade tasarımların markasıyla özdeşleşmesini, hedef kitlesinin ise basit ürünleri farklı kombinasyonlarda bir araya getirerek sonuca ulaşmasını sağlıyor.

Dünyaca ünlü bir e-ticaret markası yaratmak konusunda başarılı olan Lego, sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hitap eden ürünleriyle daha geniş kitlelere hitap etmeyi amaçladı. Bu bağlamda “Yetişkinler İçin Lego” serüvenini de başlatan marka, her yıl farklı konumlarda düzenlenen festivallerde takipçileri tarafından binlerce Lego parçası kullanılarak bir araya getirilen ürünlerin sergilenmesine ev sahipliği yaptı. Bu adımıyla tutkulu bir takipçi kitlesini de arkasından getiren firma, bunu bir aşama daha ileriye götürerek takipçileri tarafından hazırlanan ve seçilen ürünlerin seri üretimini gerçekleştirerek, bundan tasarımcılara belirli oranlarda satış komisyonu ödemeye başladı.

Lego Fikirleri (https://ideas.lego.com/) internet sitesinde yayınlanan ürün fikirlerini değerlendiren firma, markasının merkezine aldığı müşterileriyle hem yeni ürünler üretmeyi başardı hem de satış rakamlarını olumlu yönde ivmelendirmeyi sürdürdü.

Unutulmaz, kalıcı ve büyük bir e-ticaret markası yaratmak için püf noktaları toparlayarak sıralamak gerekirse;

  • Hedef kitlenizi oldukça dar belirleyin! Bir anda milyonlara ulaşmak hem önemli bir maliyet gerektirir hem de başarısızlıkla sonuçlanması kuvvetle muhtemeldir. Ürün portföyünüze ilgi gösterebilecek kişileri doğru seçin ve reklam kampanyalarınızda bu kitleyi ön planda tutun.
  • Cesur olun. Sattığınız (ya da hizmet verdiğiniz) alan neyle alakalıysa, hikaye anlatımında cesur bir tutum sergileyin. Diğer markaların dile getirmediklerini siz dile getirin.
  • Net olun! Ürünlerinizin sağladığı faydaları ne kadar süslerseniz süsleyin, herkesin ulaştığı sonuç aynı olduğu sürece bir başarı elde etmeniz de zorlaşacak. Hangi ürün, hangi amaçla kullanılır, nasıl kullanılır? Net cevaplar verin.
  • Müşterilerinizi önemseyin. Bu önemsemek “kargonuz ulaştı mı?” diye sormak değil. Tabi ki bunu da yapın ama müşterilerinizin size değer katmasına izin verecek ortam yaratmak, sizi bir adım ileriye götürmek için önemli bir nokta olacaktır.

Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/4-ways-you-can-create-a-more-memorable-appealing-brand/319803/

Yorum bırak

Keşfet
Kaydır