Bağlantıları atla

E-Ticaret Sitelerine 11 Sosyal Medya Stratejisi!

Sosyal medya platformları pek çok farklı kişinin yer aldığı mecralardır. Bir e-ticaret sitesinin sosyal medya hesapları bilinirliğine destek açısından önemlidir. Siteler Facebook, Instagram, Steemit ve Vero gibi sosyal ağlar arasında hangisine ağırlık vermeleri gerektiğine çoğu zaman karar veremezler. Ancak olması gereken e-ticaret sitelerinin sosyal medya stratejisini doğru belirlemeleridir.

Arama Motoru Dergisi’nin ortaklarından olan ve danışmanlık görevini yürüten Brent Csutoras bu konuda açıklama yapıyor.

2019’da işletmelerin markaları adına müşterileri ile etkili bir iletişimde kalmaları için sosyal medyaya zaman ayırmaları gerekiyor. Müşterilerle sosyal medya aracılığıyla sağlanacak iletişimin doğru ortamda, doğru tonda ve ilgili topluluklarda olması gerekiyor.

Yazının devamında e-ticaret sitelerinin sosyal medyada yer edinmeleri ve doğru bir yol izlemeleri için uygulamaları gereken, en iyi sosyal ağlarda etkin olmalarını sağlayacak 11 sosyal medya stratejisinden bahsediliyor. Bu stratejiler en sık kullanılan sosyal ağlar bazında ele alındı.

Facebook

Facebook’ta Canlı Yayın Yapmak

En etkili sosyal medya stratejisi olarak gösterilen yöntemlerden biri Facebook üzerinden canlı yayın yapmaktır. Facebook Live olarak bilinen canlı yayın özelliği akışta yayınlanan paylaşımlardan daha etkilidir. Facebook canlı yayınında, sayfa akşında yer alan ürünler gösterilebilir, e-ticarette müşteriler satışa yönlendirilebilir. Ekran görüntüsü alabilen müşteriler canlı yayın sonrasında o ürünleri satın alabilir.

Facebook Messenger’a Bağlantı Vermek

Facebook Messenger uygulamasının aylık olarak 1.3 milyardan çok kişi tarafından aktif olarak kullanıldığı biliniyor. Ancak bu uygulama e-ticaret siteleri tarafından az kullanılmasından dolayı satış kanalları arasında bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Bir siteye dair Facebook hesabı açıldığında ve Facebook Messenger kurulduğunda mutlaka siteye de bağlanması gerekiyor. Bu bağlantı sağlandıktan sonra Facebook Messenger aracılığıyla ürün güncellemeleri yapılabilir, fiyatlardaki değişiklikler gösterilebilir. Bu sosyal medya stratejisiyle yapılan paylaşımlar e-ticaret sitelerine müşteri kazanımı sağlayacaktır.

Amerika’da bir müşteri 1 günde Facebook messengar sayesinde 254 sipariş aldı. Bu siparişten ise 23.987.64 dolar kazandı.

Facebook Reklamlarına Yatırım Yapmak

Kazanmak için önce para harcamak gerektiği gerçeği Facebook kullanımında da geçerlidir. Facebook tarafından e-ticaret siteleri için çeşitli reklam türleri sunulurken bu yöntem de bir sosyal medya stratejisi olarak nitelendirilir.

Örneğin; PupSocks adlı şirket 1 ay boyunca Facebook reklamlarına 1 milyon dolar harcayarak 4 milyon dolar satış geliri elde etti. Şirket bu kazancı sağlamak için öncelikle Facebook’taki yayınlarını artırdı. Daha sonra en iyi performansı gösteren yayın üzerinden bir reklam kampanyası başlatıldı.

Ayrıca MVMT adlı şirket tarafından video içerikli Facebook reklamlarının 5 yıldan daha kısa bir sürede 90 milyon dolarlık bir büyüme sağlamalarına yardımcı olup olmayacağı test edildi.

Instagram

Instagram’da Görülebilir Gönderileri Kullanmak

Her ne kadar dünya genelinde en çok kullanılan sosyal platform Facebook olarak bilinse de Instagram’ın yükselişi de yadsınamaz. 2018 yılında Instagram’a kazandırılan “Kabul Edilebilir Mesajlar” özelliği e-ticaret sitelerinin sosyal medya ortamında değişikliği sağladı.

  • Bu özellikten yararlanan çocuk giyim firması Spearmint LOVE, Instagram’ın bu özelliğini kullanarak takipçi trafiğini %25, satış gelirlerini de %8 artırdı.
  • Bir kadın giyim markası olan Lulus, Instagram’dan e-ticaret sitesine ulaşan ziyaretçi sayısını 100 bine çıkartarak 1.200 adet ürün siparişi aldı.

Yapılan özel paylaşımlar, e-ticaret sitelerine sosyal ağ dahilinde ürünlerini sergileme imkanı veriyor. İşletmeler Instagram’daki standart gönderilerinde ve hikayelerinde görülebilir gönderileri kullanabilir, satış getirilerini artırabilirler.

Instagram Takipçilerini Artırmak

Bir Instagram hesabının takipçilerinin sayısını artırmak sosyal medya stratejisi olarak değerlendirilirken, özellikle satış amacıyla açılmış hesaplara pek çok avantaj sağlar. Bir hesabın 10.000’den çok takipçiye ulaşması durumunda Instagram tarafından hikayelere doğrudan bağlantı ekleme imkanı sunuluyor. E-ticaret siteleri ayrıca Instagram hikayeleri için klasörler de oluşturabiliyorlar. Bu klasörler o sitesinde En Çok Satanlar gibi kategorileri olarak kullanılabiliyor.

IGTV’den Yararlanmak

Instagram’ın diğer özellikleri gibi IGTV özelliği de ilgi çekiyor. YouTube benzeri bir video paylaşım platformu olan IGTV canlı yayın uygulaması olarak da dikkat çekiyor. Bu uygulamayla yayınlanan videolar kullanıcılar tarafından akıllı cihazlara indirilebiliyor. E-ticaret sitelerinin IGTV kullanması halinde takipçileri yayınlanan videoları indirip daha sonra izleme ve istediklerinde satın alma imkanına sahip oluyorlar.

Örneğin giyim ürünleri satışı yapan bir sitede satılan ürünler IGTV’de sergilenebilir, bu ürünler kullanıcılar tarafından kaydedilebilir. Güçlü bir sosyal medya stratejisi olan bu yöntem, Instagram’ın e-ticaret siteleri için sağladığı kolaylıklardan sadece biri olarak biliniyor. Şirketler, Instagram’ın yakın gelecekte yerel ödeme seçeneklerini de geliştirmesini bekliyor. Yapılan bazı açıklamalarda Instagram kullanıcılarının yakında sinema bileti, restoran gibi alışverişlerinde ve e-ticaret sitelerinin ürünlerini siteye yönlenmeden satın alabilecekleri yönünde.

Pinterest

Pinterest Özelliklerinden Yararlanmak

Facebook ve Instagram’a getirilen güncellemeler Pinterest gibi sosyal ağların her ne kadar sık kullanılmasını engelliyormuş gibi görünse de Pinterest İPO özelliğinin duyurulmasından sonra e-ticaret markaları büyük avantaj sağlıyor.

Pinterest tarafından artık doğrudan cevaplama, platform içi satın alma gerçekleştirme gibi özelliklerle e-ticaret sitelerinin satışını artırmasına yardımcı oluyor. Pinterest’in bu özelliklerinin Google ile rekabet etmesinin önünü açacağı da son dönemlerde konuşuluyor. Kullanıcılar Pinterest ortağı Olapic yardımıyla zaten bu özellikleri kullanıyor ve Timberland gibi markaları görebiliyorlar.

Pinterest Promosyonlu Atlı Karınca Reklamlarını Denemek

E-ticaret sitesi reklam bütçeleri Facebook ve Instagram ağlarında kullanılmaya başlanmadan önce Pinterest’in 2015 yılının tıklanabilir içerik reklamları ile birlikte uygulamaya alınan Promosyonlu Atlı Karınca reklamları denenebilir. REI, Toyoya, Everlane, Away gibi büyük markalar bu reklamları kullanmaktadır. Bu kampanyadan yararlanan sitelerin reklam getirilerinde %11.4 puanlık, mesajlarında da %8.6 puanlık artış olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılıyor.

Pinterest’te Ürün Pinlerini Etkinleştirmek

2018 yılında Pinterest tarafından yapılan açıklamada Ürün Pinlerinin, satın alınabilir pinlerinin yerini alacağı duyuruldu. Pinterest’teki Ürün Pinleri, o ürünün fiyatı, stok bilgisini görme, satın almaya yönlenme gibi işlevlerini içerir. Ayrıca Pinterest kullanıcılarının beğendikleri ürüne tıklayarak saklamalarına da imkan verir. Geçtiğimiz dönemlerde Pinterest’te yer alan ürünlere yapılan tıklamalarla siteye yönlenen kullanıcı sayısında yüzde 40 artış kaydetti. Ürünlere Product Pin eklendiğinde kullanıcılar aynı zamanda alışverişe yönlendirilebiliyorlar.

Snapchat Koleksiyon Reklamlarını Kullanmak

2018 yılında Amazon’la ortaklık gerçekleştiren Snapchat, aynı dönemde Koleksiyon Reklamlarının tanıtımını da yaptı. Bu reklam çeşidi bir sitenin blog gönderilerine göre standart reklamlardan 5 kat daha fazla ilgi gördü. E-ticaret sitesindeki satışın artırılması, yeni kanallar keşfedilmesi için Snapchat reklamlarını denemekte fayda var.

YouTube Videoları için Strateji Oluşturmak

2018 yılında sosyal medya kullanıcılarının 2017 yılına kıyasla YouTube’u %63, Instagram’ı %61 oranında daha fazla kullandığı ortaya çıktı. Bu rakamlar e-ticaret sitelerini YouTube üzerinden de satış yapmaya yönlendirdi.

Örnek olarak Luxury.com adlı site YouTube satışları sayesinde büyük bir işletme haline geldi. Zagg adlı marka da YouTube reklamlarını kullanarak satışlarını %75 artırdı.

Sosyal Medya Stratejisi Satışları Artırıyor

Bir e-ticaret sitesinde satılan ürün ya da hizmet her ne olursa olsun başarı elbette ki sadece sosyal medya ile gerçekleşmez. Başlangıç aşamasında her markanın başarılı olması da beklenemez. Yapılan yanlışlardan biri de sosyal medya mecralarında tüketicilerin tüm beklentilerinin karşılandığının düşünüldüğüdür. Gerçek; bir yandan sosyal medyada var olurken, diğer yandan tüketicilerin ihtiyaçlarının, beklentilerinin, ilgi alanlarının ve satılan ürünün nasıl farklı hale getirilebileceğinin bilinmesidir.

Sprout Social adlı şirket tarafından yapılan bir araştırmadan tüketicilerin %84.9’luk bölümünün bir ürünü satın almadan önce defalarca incelediği öğrenilmiştir. İnternet satışlarında platforma ne olursa olsun müşteriler için doğru yoldan ilerlemeli, ilgili kanallar bulunarak oradan bağlantı kurulmaya çalışılmalıdır.

Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/ecommerce-guide/social-media-marketing-strategies/

Yorum bırak

Keşfet
Kaydır