Bağlantıları atla

Google ADS Kurulumu: KOBİ’ler İçin Reklam Rehberi

Merhaba. Bu yazımızda sizlere Google ADS’un ne olduğunu, yararını, nasıl kullanıldığını ve KOBİ’ler için kullanımını anlatmaya çalışacağız. Eğer siz de bir KOBİ iseniz ve işletmenizi büyütmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre. Yazımızı eksiksiz bir şekilde okuyup uygularsanız eğer harcadığınız paralara karşılık çok daha büyük geri dönüşler alma şansına sahip olacaksınız. Hadi hiç uzatmadan anlatımımıza başlayalım.

Google Ads Nedir?

İlk olarak hiç bilmeyenler için Google Ads’ın ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatalım. Google ADS, kısacası her kullanıcın internete reklam verebileceği bir platformdur. Google’un Türkiye’ye yaptığı en büyük yatırımlarından birisidir Google ADS. Bu reklamlar Google aramalarında, Youtube videolarında (Video reklam yayınladıysanız) ve sitesine Adsense reklamları yerleştirilmiş sitelerde yayınlanmaktadır. Günümüzde girdiğimiz sitelerin neredeyse hepsinde Adsense reklamı vardır (sadece legal sitelerde olur), bundan dolayı Google ADS reklamlarınızın her sitede gösterilme olanağı vardır. Adsense’de olduğu gibi Google ADS’de de vereceğiniz reklamlar legal olmak zorundadır. Elbette yukarıda saydığım 3 farklı reklam çeşidinin de içerisinde farklı modeller mevcuttur ve siz reklam verirken bu reklamın nerelerde yayınlanacağını ayarlayabilirsiniz.

Günümüzde en çok kullanılan legal reklam verme ajansı açık arayla Google Adword’dür. Bunun sebebi ise reklam verenlerin tam olarak istediği hedef kitleye reklamını ulaştırabilirsiniz. Örneğin bir krampon satan firma reklam verdiğinde bu reklamı kadınlara göstermez. Erkeklerde de futbol oynamak ile ilgilenen kişilere gösterir sadece. İşte bundan dolayı internette bir şey aradıktan sonra, ortamda bir ürünün muhabbetini yaptıktan sonra veya bir ortama sık sık gittikten sonra onlarla alakalı reklam görüyorsunuz.

Google ADS’ün temel çalışma mantığı anahtar kelimelere yönelikte. Google’da yaptığımız her arama aslında anahtar kelime oluyor. Bazı anahtar kelimeler çok fazla aranıyor ve bu anahtar kelimeler daha değerli oluyor. Haliyle bu anahtar kelimelerde reklam vermenin maliyeti biraz daha fazla oluyor. Eğer orta seviye veya düşük değerli anahtar kelimelerde (aranma hacmi düşük) reklam verecekseniz daha az maliyetle karşılaşacaksınızdır. Aslında vereceğiniz para aynı olur, yapılan reklam görüntülemesi ve tıklanması daha az olur. Çünkü reklamınız daha az kullanıcıya ulaşmaktadır.

Google ADS Hesabı Nasıl Açılır?

Google ADS hesabı açmak aslında çok kolaydır. Bu yazımızda sizlere adım adım resimli bir şekilde nasıl Google ADS hesabı açılacağını göstereceğiz.

İlk olarak bir Google hesabınızın olması ve bu hesaba giriş yapmış olmanız gerekmektedir. Google ana sayfasına geldikten sonra sağ üstte bulunan yerden açık hesabınızın olup olmadığını kontrol edin. Oturum Aç butonunu görürseniz eğer oraya tıklayın ve hesabınıza giriş yapın. Eğer hesabınız yoksa aynı yerden yeni bir hesap oluşturabilirsiniz. Zaten hesabınız açıksa Oturum Aç yazısını görmezsiniz.

Google’de Google ADS diye aratabilir veya ads.google.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Sağ üstte Hemen Başla butonuna tıklayın. Karşınıza Google hesabı seçme ekranı gelebilir. Bu durumda az önce giriş yapmış olduğunuz hesabı seçin ve giriş işlemlerinizi tamamlayın.

Image
Google Ads Kurulumu: Kobi̇’ler İçin Reklam Rehberi 1

Artık bir Google ADS hesabına sahipsiniz. Şimdi de nasıl reklam yayınlayacağınıza geçelim.

Google ADS’de Nasıl Reklam Yayınlanır?

İlk defa Google ADS’e giriş yapıyorsanız eğer Google ADS’ün size en uygun tercihlerini göstermesi için ufak bir anketi ile karşılaşacaksınızdır. İlk olarak ne amaçla reklam vermek istediğinizi soruyor. Burada amacınızı seçtikten sonra İleri butonuna basıyoruz ve sonraki aşamaya geçiyoruz.

Image 1
Google ADS kurulumunda ilk adım olarak işletme adınızı ya da kampanya adınızı yazabilirsiniz.

İlerledikten sonra size işletmenizin adını ve işletmenizin site adresini yazdıktan sonra devam ediyorsunuz.

Image 2
Google ADS İnternet sitenizi taradıktan sonra kullanıcıların görecekleri anasayfa görüntüsünü onay vermeniz için size gösterir. Eğer gördüğünüz internet sitesi sizin internet siteniz değilse ya da hatalı bir anasayfa görünümü varsa yazılımcınız ile iletişime geçmeniz gerekir.
Image 3
Yeniklenen Google ADS’de reklam hedefinizle alakalı bilgi vermenizi ister.

Karşınıza gelen ekranda reklam hedefinizi seçiyorsunuz. Bu alanda telefon araması alma, internet sitenize ziyaret alma, fiziki konuma gelen ziyaretçi sayısını artırma ve youtube izlenme ve etkileşim rakamlarınızı artırma gibi hedeflerden sizin için en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Dilerseniz bu aşamada birden fazla reklam hedefi tercih edebilirsiniz.

Eğer fiziki ziyaretçi ya da telefon araması almak istiyorsanız hedef kitlenizin konumunu seçmek de bu aşamada önem arz eden bir olgu. Eğer sadece işletmenizin tanınmasını istiyorsanız bunu yerel bir reklam ile yapmalısınız. Çünkü tüm Türkiye’ye reklam vererek paranızı yanlış kişiler için harcamak saçma olacaktır. Yukarı seçeneklerden İşletmenize Olan Yakınlığı Ayarlayın kısmından iş adresinizi girerek verdiğiniz adrese 5-65 km aralıktaki kullanıcılara reklamınızı gösterebilirsiniz. Bu uzaklık ayarını siz ayarlayabilirsiniz. En az 5 km, en fazla 65 km uzaklık olarak seçebilirsiniz.

Veya genel bir reklam da verebilirsiniz. Örneğin işletmenizdeki ürünleri sitenizde de satabilirsiniz. Bundan dolayı tüm Türkiye’ye reklam vermeniz daha mantıklı olacaktır. Yukarıdaki seçeneklerden diğeri olan Belirli Alan Oluşturun seçeneğini seçerek reklamınızı istediğiniz ülkelerde, şehirlerde ve ilçelerde gösterebilirsiniz. Reklam gösterim alanınızı da belirledikten sonra Sonraki butonuna tıklayarak ilerliyoruz.

Image 4
Google ADS ve Google Analytics entegrasyonu için onayınızı istiyor.

Bir sonraki aşamada eğer daha önce kurulum gerçekleştirdiyseniz size Google Analytics hesabınızla Google ADS hesabınızı bağlamanız konusunda bir onay ekranı sunacaktır. Bu onay ekranında “Kabul et ve devam et” butonunu kullanarak, Google Analytics hesabınızla Google ADS hesabınızın bağlantısını kurabilir, ziyaretçi verilerini daha işlevsel olarak işleyebilirsiniz.

Image 5
Google ADS Reklam Başlığı Ayarlama Alanı

Karşınıza gelen ekranda reklam vermek istediğiniz anahtar kelimelere uygun reklam başlıklarınızı belirliyorsunuz. Google ADS hesabı oluşturma kısmının ikinci aşamasında bir site adresi yazıysanız ve bu site sorunsuz bir şekilde kullanımda ise size bazı anahtar kelimler belirleyecektir zaten. Eğer bu şekilde anahtar kelimeler seçildiyse ve bunları kullanmak istemezseniz anahtar kelimelerle oluşturulan açıklama ve başlık bölümlerini silebilirsiniz. yanındaki kapatma (x) tuşu ile kaldırabilirsiniz. Onun hemen aşağısındaki Diğer öneriler kısmından da siteniz ile ilgili öneriler alabilirsiniz.

Image 6
Google ADS Anahtar Kelime Önerileri

Eğer manuel olarak başlık ve anahtar kelime belirlemek isterseniz. Yukarı kısımda yer alan Anahtar Kelime Temalarınız kısmında yer alan Anahtar Teması Ekleyin butonuna tıklayın. Açılan boş ekranda istediğiniz anahtar kelimeyi yazın ve aşağısında çıkan anahtar kelimelerden de yine öneri alabilirsiniz. Her yeni bir anahtar kelime eklemenizde Diğer Öneriler kısmı da yenilenecektir. Bu alandan yararlanmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Bu sayede daha kaliteli anahtar kelimelerde reklam çıkabilirsiniz. Bu alanı da doldurduktan sonra Sonraki butonuna devam ederek kurulumuma devam ediyorum

Karşınıza gelen ekranda artık reklam metinlerinizi belirliyorsunuz. 3 farklı başlık ve 2 farklı açıklama üretmeniz gerekiyor. Başlıklar en fazla 30 kelime olabileceği gibi açıklamalar da 90 kelime olabilir.

Başlıklarınızı doldururken sağ tarafta aramada nasıl gözükeceğinin önizlemesini görebilirsiniz. Eğer daha fazla örnek isterseniz, önizlemenin altında yer alan Daha Fazla Reklam Düzeni Göster butonuna basabilirsiniz. Bu butona bastığınızda yeni bir pencere açılır. Bu pencerede reklamın masaüstü arama, mobil arama ve site içi görünümünü önizleyebilirsiniz. Reklam metinlerinizi ayarladıktan sonra Sonraki butonuna tıklayarak devam edelim.

Image 7
Google ADS Reklam Bölgesi Ayarlama

Reklam anahtar kelimelerinizi, başlıklarınızı ve açıklamalarını hallettikten sonra reklamınızı hangi bölgelerde göstermek istediğinizle alakalı konum ayarı sayfasına geliyorsunuz. Bu alanda, daha önce yukarıda da bahsettiğim gibi belirli bir il, ilçe ya da bölgeye reklam vermeniz için ayarları yapabilirsiniz.

Image 8

Geldik bütçe ayarlamasına. Bu alan çok önemlidir. Eğer hesapsız bir şekilde reklam verirseniz kâr elde etmek isterken zarar elde edebilirsiniz. Sizin belirlemiş olduğunuz siteye, anahtar kelimelere ve hedef kitleye göre örnekler sunuyor. Burada belirtilen fiyatların günlük olduğunu unutmayın. Eğer aklınızda bir bütçe yoksa ve Google’un size önerdiği günlük bütçe size uygun geldiyse hiçbir değişiklik yapmadan devam edebilirsiniz. Eğer günlük bir bütçe belirlediyseniz de Kenti Bütçenizi Girin butonuna tıklayınız.

Açılan pencerede günlük bütçenizi yazıp Bütçe Ayarla butonuna basınız. Burada en az günlük 1.9 TL yazabilirsiniz. Burada belirleyeceğiniz ücret çok önemlidir. Eğer çok az belirlersiniz rakiplerinizle rekabet etme imkanınız olmayacaktır. İşletme kapasitenizin fazlasını girerseniz de zarara girersiniz.

Image 9

Karşınıza gelen ekranda yapmış olduğunuz tüm ayarları özet halinde görebilirsiniz. Eğer herhangi bir sorun yoksa Sonraki butonuna basarak işlemlerin sonuna doğru gelebilirsiniz. Fakat bir yerde hata yaptığınızı görürseniz veya değişiklik yapmak isterseniz Geri butonuna giderek önceki aşamalara ulaşabilirsiniz.

Image 10
Google ADS Ödeme Bilgileri Onaylama Ekranı

Son olarak faturalandırma ayarlarına geleceksiniz. Eğer elinizde herhangi bir promosyon kodu varsa Başlangıç Teklifi kısmına promosyon kodunuzu girerek promosyonunuzu uygulayabilirsiniz. Müşteri Bilgileri kısmına adınızı ve açık adresini girin. Bu sayede adınıza fatura kesilsin. Eğer daha sonra ödemelerle uğraşmak istemezseniz Ödeme Yönteminiz kısmını Otomatik Ödemeler butonuna bastıktan sonra aşağıda kart bilgileriniz verirseniz her gün otomatik olarak parayı hesabınızdan belirlediğiniz ücret kadar keser. Eğer hesabınıza yeterli ücret yoksa reklamlarınız o gün durdurulur.

Eğer ödemeleri her zaman manuel yapmak isterseniz aynı kısımdan Manuel Ödemeler kısmını seçebilirsiniz. Bu kısmı seçtikten sonra kaç lira yüklemek istediğinizi soran bir  kutucuk göreceksiniz aşağıda. Buraya toplu olarak para ekleyebilirsiniz ve reklam ücretiniz günlük buraya eklediğiniz bakiyede düşer. Eğer yeterli bakiye kalmazsa o gün reklam gösterimi durdurulur. Aşağıdan Ödeme Yöntemi kısmından isterseniz banka hesabınızdan havale yapabilirsiniz. İsterseniz de kartınızla ödeme yapabilirsiniz. Havale yöntemini seçerseniz sonraki adımlarda size IBAN numarası ve açıklamaya ne yazacağınıza dair bir bilgilendirme notu göreceksinizdir. Gönder butonuna basarak işlemlerinizi tamamlıyorsunuz. Reklamınız Google tarafından incelenir. Eğer reklamda herhangi bir sorun yoksa reklamda ve hesabınızda yeterli bakiye varsa otomatik olarak reklamınız yayınlanmaya başlar.

Eğer herhangi bir sorun yoksa işlemlerin başarılı bir şekilde hallolduğunu bildiren bir sayfa göreceksiniz. Bu sayfada yer alan Kampanyanızı Keşfedin butonuna basarak vermiş olduğumuz reklamın detaylarına ulaşıyoruz.

Reklam Optimizasyonu Neden Önemlidir?

Eğer herhangi bir reklam optimizasyonu yapılmazsa vermiş olduğunuz reklamlar yanlış kişilere ulaşır ve çok daha fazla para harcamış olursunuz. Eğer yukarıda belirtilen açıklamaların hepsini okursanız ve ayarlamaları doğru yaparsanız başlangıçta işinizi görecektir. Lakin belli bir seviyeden sonra bir Google ADS uzmanıyla görüşüp reklamları kendisine yaptırmak çok daha yararlı olacaktır. Size saçma bir harcama gözükebilir, ama bu ayarlamayı yaptırırsanız aynı reklam bütçesi ile devam ederseniz daha fazla geri dönüş alacağınızı kendi gözünüzle de görebilirsiniz. Uzun vadede bakarsanız çok daha fazla kâra geçtiğinizi anlayacaksınızdır.

Google ADS Stopaj ve KDV Ödemeleri

476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yapılan değişiklik uyarınca, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti veren veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık eden dar mükellef kurumlara 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yapılan ödemeler üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Vergi kesintisi yapmakla sorumlu olanlar (Kamu idare ve kuruluşları, iktisadî kamu kuruluşları, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, ziraî kazançlarını bilânço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler) dışında kalanların ise dar mükellef bir kurumdan aldığı internet ortamındaki reklam hizmetleri karşılığında bu kuruma yapacakları ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapma yükümlülükleri bulunmamaktadır.

KOBİ’ler İçin Google ADS’ün Önemi

İlk olarak KOBİ’nin ne olduğunu bir belirtmek istiyorum. KOBİ, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelar anlamını taşımaktadır. Yani açıklamasından da anlaşılacağı gibi büyük işletme olmayanlara KOBİ deniyor. Bu da demek oluyor ki sık sık televizyonlara ve billboardlara reklam vermek pek mümkün değil. Zira küçük bir işletmeyken böyle bir reklam verme yolunu izlerseniz büyük ihtimalle batacaksınızdır. İşte bu esnada araya internet reklamları giriyor. Günümüzde Türkiye’de ortalama 55 milyon insan internete erişim sağlıyor. Bir televizyon reklamına vereceğiniz ücret ile internete reklam vermeniz çok daha fazla etkilidir. Televizyon reklamlarına reklam vermeniz için büyük bir şirket olmanız gerekmekte ve devamlı olarak reklam vermeniz gerekmektedir. Bu sayede marka bilinirliği oluşturursunuz. Ama televizyon reklamına tek seferde vereceğiniz reklam ücreti ile internet reklamında en az 1 ay reklam verebilirsiniz. Tabi bu süre tamamen size kalmış bir şey. Çünkü vereceğiniz reklam ücretini siz belirliyorsunuz. Eğer bir ilçede genel olarak hizmet veriyorsanız bu ilçenin her mahallesine, her sokağına reklam vermek çok masraflı olacaktır ve yine de sadece hedef kitlenize ulaşamamış olacaksınız. İnternet reklamcılığı sayesinde hizmet verdiğiniz ilçedeki müşteriniz olma potansiyelini taşıyan kişilere ulaşmanız mümkündür. Bu sayede az paraya çok müşteriye ulaşabilirsiniz. Dikkat edin, az parayla çok kişiye ulaşırsınız demiyorum. Az parayla çok müşteriye ulaşabilirsiniz diyorum, çünkü paranız sadece müşteriniz olma potansiyelini gösteren kişilere harcanmış olacaktır.

İnternet reklamcılığının birisi Google ADS’dür. Günümüzde artık Google ADS reklamı vermektedir. Televizyon reklamı veren firmalar aynı zamanda Google ADS reklamı da vermektedir. Google ADS’ün tercih edilmesinin ana sebebi Google’a ait olması ve yukarıda da belirtildiği gibi direkt olarak hedef kitlenize erişebiliyorsunuz.

Bu yazımızda sizlere Google ADS’ün ne olduğunu, nasıl hesap açıldığını, nasıl reklam yayınlandığını, vergi durumunu ve KOBİ’ler için önemini anlatmaya çalıştık. Yazımız sayesinde siz de işletmeniz veya internet siteniz için Google ADS reklamı verebileceksiniz. Umarız ki yazımızı beğenmişsinizdir. Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere, bizi takipte kalmaya devam edin.

Yorum bırak

Keşfet
Kaydır