Sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için kolay ve anlaşılır bir şekilde uygulayabileceğiniz akıllıca SEO ipuçları mı arıyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz!
Yazımızda yer verdiğimiz 81 SEO ipucu listesinde yapılması gereken tüm adımları bir araya getirdik. Anahtar kelime araştırmalarından bağlantı kurmaya, site hızlandırmadan rakip analizine kadar her şeye bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
81 Adımda SEO Süreci Hazırlığı
1. Anahtar Kelime Araştırması
Anahtar kelime araştırması herhangi bir sitenin SEO çalışması için her zaman başlangıç noktası olmalıdır. Neden mi? Çünkü insanların internette gerçekte ne aradığını bilmiyorsanız, iş planınızı doğru oluşturmak için verilere değil, şansa güveniyor olacaksınız. Bu nedenle doğru anahtar kelime araştırması yapılmalı, veriler analiz edilmelidir.
2. Doğru Anahtar Kelimeyi Hedeflediğinize Emin Olun!
Anahtar kelime araştırma ve hedeflemesi söz konusu olduğu zaman insanların çoğu aşağıdaki 3 hatayı yapar:
- Anahtar kelimeler için hiçbir zaman optimizasyon yapamıyorlar,
- Çok fazla anahtar kelime için optimizasyon yapmaya çalışırlar,
- Alakasız anahtar kelimeler için optimizasyon yaparlar.
Bu ilk 2 hatayı internet sitenizdeki her sayfa için bir anahtar kelime ya da konuyu hedefleyerek çözüme kavuşturabilirsiniz.
Önemli Not: Aynı anahtar kelimeyi birden fazla sayıda hedeflemekten de kaçınmalısınız. Çünkü çok sayıda anahtar kelime hedeflediğinizde Google bunlardan yalnızca birini sıralamaya koyar ve istediğiniz kelime/kelime grupları bu sıralama içerisinde yer almayabilir.
Doğru anahtar kelimeleri bulmak için Google’ı, ücretsiz ve ücretli anahtar kelime araçlarını ve rakiplerinizi inceleyebilir, fikir edinebilirsiniz. Ancak önceliğinizi Google’a vermelisiniz. Çünkü başka bir anahtar kelime seçmeniz sayfalarınız için doğru olsa bile arama sonuçları için doğru olmayacaktır.
Aynı şey, SERP (Search Engine Results Page) özelliklerinin çok fazla olduğu anahtar kelimeler için de geçerlidir (Örneğin; Özel Snippet’ler, Adwords Reklamları, Alışveriş Sonuçları vb.).
Eğer Google ilk sayfada yer alan ilk 10 bağlantı anahtar kelimeler ve arananlar ile uyuşmuyorsa daha düşük TO ile sonuçlanır ve zaman geçtikçe sayfalarda trafik oranı düşmeye başlar.
3. Arama Amacını Düşünmelisiniz!
Araştırma yaparken çok güzel bir anahtar kelime bulabilirsiniz. Ancak kelimenin yüksek aranma hacmine sahip olması onun süper ve hedeflenebilir kelime olduğu anlamına gelmez. Anahtar kelimedeki amacı göz önünde bulundurmalı, adımlarınızı ona göre atmalısınız.
Örneğin; “Google Analytics”, “Adsense”, “Facebook”, “Twitter” vb. kelime gruplarının çok iyi anahtar kelimeler olduğunu düşünebilirsiniz.
Ancak bu kelimeler sadece o araçlara, uygulamalara giriş için kullanılır ve devamında site görmezden gelinir. Ancak aşağıdaki gibi uzun kuyruklu anahtar kelimeler denerseniz site trafiğiniz olur.
- Facebook’ta Paylaşım Nasıl Yapılır?
- Adsense Kazançlarımı Nasıl Görürüm?
- Google Analytics Nasıl Kullanılır?
4. Rekabeti Düşük Anahtar Kelimeleri Tercih Etmelisiniz!
Yeni kurulan ya da otoritesi düşük olan bir internet sitesine sahipseniz yüksek rekabeti olan anahtar kelimeleri tercih etmek sizin için doğru olmayacaktır. Tüm anahtar kelimeleri denemeniz yanlış değildir ancak başlangıçta bu kolay olmayacaktır.
İlk aşamada rekabeti düşük anahtar kelimeleri hedeflemeniz daha mantıklı. Bu arama trafiğinizi yükseltmenin en hızlı yöntemidir. Düşük rekabetli anahtar kelimeleri bulmak için ücretli ve ücretsiz araçları kullanabilirsiniz.
Örneğin; “SEO” kelimesinin zorluğunu AHREFS aracı ile hep birlikte inceleyelim. Rekabeti Düşük Anahtar Kelimeleri Bulma
“SEO” kelimesinin rekabeti (Zorluğu – KD) yukarıdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi yüksek. Bu nedenle doğrudan “SEO” kelimesinin zorluğu Türkiye şartlarında 36 olarak görülüyor, hedeflemeniz başlangıç için çok zorlu. Ancak “SEO Analiz” ve “SEO Analizi” kelime grupları başlangıç için hedeflenebilir anahtar kelimeler arasında yer almakta.
5. Rakipleriniz Hangi Anahtar Kelimeleri Kullanıyor?
Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde çok iyi pozisyonlarda olduğunu bilmeniz ve ona göre hareket etmeniz sizce de güzel olmaz mı? Aynı zamanda sizi rekabette bir adım öne taşır, öyle değil mi? Bunun için ilk olarak rakiplerinizin kimler olduğunu bilmeli ve rakip sitelere analizler çıkartmalısınız. Yine bunları yapabilmek için çeşitli araçları kullanabilirsiniz.
Yukarıdaki 1. Fotoğrafta Ahrefs’in rakiplerini inceledik. Rakiplerinden Moz’un anahtar kelimelerinin analizine baktık.
Bunun için Site Explorer > Rakibin Alan Adı > Organic Search > Organik Keywords kısmından ulaşabilirsiniz. Böylelikle rakiplerinizin sıralama elde ettiği ya da elde edemediği tüm anahtar kelimelere ulaşabilir, sıralama elde edemediği anahtar kelimelerle onların önüne geçebilirsiniz.
6. Rakiplerinizi Takipte Kalmalısınız!
Rakibinizin anahtar kelimelerini incelemeniz sadece başlangıç. Onlarda sizin yaptığınız işlemleri yapıyor. Bu nedenle rakiplerinizi takipte kalmalısınız! Bunun için ise uyarı oluşturabilirsiniz. İsterseniz Ahrefsten isterseniz Google’ın sağladığı hizmetten isterseniz de başka araçlardan yararlanabilirsiniz. Eğer bunu Ahrefste yapacaksanız;
Alerts > New Keywords > Add Alert > Rakibin Alan Adı > Set Report Frequency > Add kısmından alarm kurabilirsiniz.
7. Hedef Anahtar Kelimenizin 1. Sıradaki Gerçek Trafik Potansiyelini Kontrol Etmelisiniz
Tüm anahtar kelimelerin bir de uzun kuyruklu versiyonu mevcuttur. Örneğin; “SEO” anahtar kelimesinin hedeflendiği sayfada aynı zamanda “SEO Analizi Nedir?, SEO Analizi Nasıl Yapılır?” uzun kuyruklu arama sorguları da aranabilir. Bu nedenle bir anahtar kelimenin gerçek trafik potansiyelini mutlaka kontrol etmeli, iyi analiz etmelisiniz.
Örneğin; SEO kelimesinin aranma hacmi aylık ortalama 28K. Ancak SEO yazıp ilk sayfada çıkan sitelerin trafiklerinin aylık ortalama 28K olmadığını görüyoruz.
- 2. Sırada yer alan sitenin SEO kelimesinden aylık trafiği ortalama 5,058,
- 3. sırada yer alan sitenin SEO kelimesinden aylık trafiği ortalama 2,519,
- 5. sırada yer alan sitenin SEO kelimesinden aylık trafiği ortalama 2,087.
Yukarıda yer alan veriler gerçek trafik potansiyelidir.
8. Sitenizdeki Eksik İçerikleri Bulmalı ve Onları Tamamlamalısınız
Sitenizdeki eksik içerikleri bulmalı, onları tamamlamak için hemen start vermelisiniz. Bu aşamada da yine Ahrefs’in sunduğu Content Gaps özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bu özellik sayesinde siteleri kıyaslayabilir ve eksik içerikleri tespit edebilirsiniz. Bunun için ise
“Site Explorer > Alan Adı> Search > Organik Search > Content Gaps > Rakiplerin Alan Adı > Show Keywords” sıralamasını takip etmelisiniz.
9. Cevaplanması Gereken Soruları Bulun ve Cevaplayın!
Soru-Cevap ola siteler yeni içerik üretmek için faydalı sitelerdir. Buralarda bulunan soruları içeriklere dönüştürebilir ve trafik elde edebilirsiniz. Bir anahtar kelime için arama yaptığınızda ilk 3 sırada soru-cevap olarak bir site ile karşılaşıyorsanız o kelime için güçlü bir rakip olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak böyle anahtar kelimeler bulmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bunun için araştırma yapmalısınız. Öncesinde plan yapmalı ve her şeyi kaydetmelisiniz.
Ancak başlangıç için Ahrefs’in sunduğu hizmetten faydalanabilirsiniz. ”Site Explorer> Alan Adı> Organik Search> Organik Keywords” sıralamasından sonra filtreleme yapmanız gerekmektedir. Burada filtrelemede ise pozisyonu maksimum 3 olarak işaretlemelisiniz. “
10. İçerik
Anahtar kelime araştırmasınız gerçekleştirdiniz. Şimdi sıra bu kelimelerin bulunduğu bir içerik hazırlama zamanı. Burada da devreye SEO giriyor! Eğer doğru içeriğe sahip değilseniz hiçbir zaman sıralama alamazsınız. İçerik oluşturmak bu kelimeleri yazının içerisine koymaktan ibaret değildir. SEO uyumlu içerik hazırlamak bundan çok daha fazlasıdır! İçerik yazmak sanattır!
1996’da Ne Demiş Bill Gates?
Content is king!
11. İçerik Fikirleri Bulmalısınız
Bir anahtar kelime ya da kelime gruplarının bir arada bulunduğu içerik yazmakta zorlanıyor musun? Peki neden en popüler içeriğe bakarak işe koyulmuyorsun? Belirlediğiniz anahtar kelime ile ilgili içeriklere göz atmak için Ahrefs’ten faydalanabilirsiniz. Bunun için Content Explorer aracını kullanabilirsiniz.
“Site Explorer > Rakibin Alan Adı > Explore > Pages > Best by Shres”
Bu yöntem ile rakiplerinizin en çok paylaşılan içeriklerini kolaylıkla bulabilirsiniz.
12. İçeriklerinde Gerçek Olaylara ve Kanıtlara Yer Vermelisiniz
Eğer popüler bir anahtar kelimeyi hedefliyorsanız mutlaka araştırmalara yer vermelisiniz. Gerçek veriler güven oluşturur. Aynı zamanda ürün ve hizmetinizi göstermek için de harika bir yöntemdir.
13. Okuyucu Giriş Cümlesi ile Etkilemelisiniz
Her şey tamam. Birileri sayfanıza tıkladı. Ancak bu verilen savaşın yarısı. Şimdi sıra sayfanıza gelenleri sayfada tutmakta. Bu nedenle de giriş cümlenizle okuyucuları etkilemelisiniz. Ama nasıl yapabilirsiniz?
- Giriş cümlenizi kısa tutabilirsiniz.
- Okuyucuya yazınızda tam olarak neler öğreneceğini özetleyebilirsiniz.
- Onları ilgisini yakalamak ve onları yazıya bağlamak.
Bunlardan ilk 2’si oldukça kolaydır. Ancak 3.sü biraz zordur. Okuyucuları yazıya nasıl bağlarsınız? Temel olarak okuyucuların yazıya devam etmeleri için yazıdan etkilenmeleri ve yazıda kalmaları gerekmektedir. Aynı zamanda okuyucuların yazıda tüm sorularına yanıt bulabilmesi gerekmektedir. Bunun için de tüm anahtar kelimeleri doğru sorularla kullanmalı ve doğru yanıtları vermelisiniz.
14. İçeriğin Kolay Okunabilir Olması
Bir yazıya okumak için girildiğinde en korkutucu şey yazı kümeleri ile karşı karşıya kalmaktır. Yazılarınızı okunabilir hale dönüştürmelisiniz. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?
- İçeriklerinizi mantıksal bölümlere ayırabilirsiniz. (Bu SEO için çok iyidir!)
- Kısa ve basit cümleler kurabilirsiniz.
- Paragraflarınızı 2-3 cümle ile sonlandırabilirsiniz.
- Ara ve alt ara başlıklar kullanabilirsiniz.
- Maddeleme yapabilirsiniz.
- İçeriklerinizde resimler, videolar, slayt gösterileri ve diğer tüm multimedyaları kullanabilirsiniz.
Not: İçeriklerinizi olması gerektiği uzunlukta bırakmalısınız. Uzun olması gerekiyorsa uzun, kısa olması gerekiyorsa kısa. Uzun olacak diye gereksiz cümlelere yer vermemeli, hiçbir bir bilgi vermeden de kısa tutmamalısınız.
15. Sadece Yazmak için Değil, Okuyuculara İstediği Bilgiyi Vermek için Yazmalısınız!
Uzun içerik SEO için iyidir efsanesini artık geride bırakın! Bu her zaman böyle değildir. Eğer yazı kısa olması gerekiyorsa kısa tutun.
Örneğin; Bir bankanın EFT saatleri hakkında ne kadar uzun bilgi verebilirsiniz? Neticede kullanıcılar sadece saat öğrenmek için geliyorlar değil mi?
Aynı zamanda dönem dönem eski içeriklerinizi uzunluk açısından kontrol etmelisiniz. Eğer yazının daha da uzaması gerekiyorsa uzatın, gereksiz içerik varsa silin.
16. Link Çıkışı Vermek Kötü Değildir!
Yüksek kaliteli sitelere, sayfalara link çıkışları vermek yazılarınız için kötü değil, aksine iyi olacaktır. Google’ın arama sonuçlarında sıralama elde etmek istiyorsanız yalnızca link almaya değil link vermeye de gayret göstermelisiniz. Ancak bunu yaparken ilgili sayfalara link vermeyi atlamamalısınız.
17. Site İçi SEO
İyi içerik oluşturmak da tek başına yeterli olmaz. İçeriklerinizi hem kullanıcılar için hem de Google için uygun hale getirmelisiniz. Eğer site içi optimizasyonunuz doğru değilse en iyi içeriğiniz dahi iyi konuma gelemeyecektir.
WordPress kullanıyorsanız harika! WordPress’in bunun için eklentisi mevcut. Tüm bunları manuel olarak yapmaktansa, yapılması gereken işlem adımlarını takip edip, içeriğinizi optimize edebilirsiniz. Bunun için de Yoast SEO eklentisini kullanabilirsiniz.
18. Ana Anahtar Kelimenizi Başlıkta Yer Vermelisiniz
Anahtar kelimelerinize başlığınızda yer vermelisiniz. Ancak bu noktada abartmamalı, ilk sıraya ana anahtar kelimenizi almalısınız. Eğer başlıkta anahtar kelimeye yer vermezseniz Google sıralamalarında şansınız oldukça az olacaktır.
Anahtar kelimelerin başlıklarda bulunmasının Google sıralaması ile bağlantısı bulunmaktadır. Bu nedenle hem site içerisinde hem yazınızda hem de başlıkta anahtar kelimeniz olmalıdır.
Diğer anahtar kelimeleri ise meta açıklamasında, H1 ve hatta H2 etiketinde kullanmaya özen göstermelisiniz. Ancak bunu yaparken abartmamalısınız.
19. Benzersiz Başlıklar için Arayışa Girin
Google arama sonuçlarında 3. Sıraya oturmak ve daha fazla trafik elde etmek istemez misiniz? Bunun için ise başlığınızı adeta mıknatıs gibi tıklanabilir, çekici hale getirmeli, viral başlıklar ortaya çıkartmalısınız. Başlığın çok önemli olduğunu unutmamalı, karar vermeden önce 2-3 kez düşünmelisiniz.
20. E-Ticaret Siteniz mi Var? Satın Almaya Teşvik Eden Kelimelere Yer Verin
E-Ticaret sitesine mi sahipsiniz ve satın alma aşamasında arama yapanları yakalamak mı istiyorsunuz? O zaman satın almaya teşvik eden kelimelere yer vermeli, kullanıcıları iyi analiz etmeli ve ona göre harekete geçmelisiniz.
Örneğin; Mor Elbiseler için arama yapan bir kişi aşağıdakileri arıyor olabilir:
- Yorumlar,
- Mor Elbiselerin Fotoğrafları,
- Mor Elbiseler Hakkında Bilgi.
Ancak “Mor Elbiseler Satın Almak” terimi ile arama yapan bir kişi mor elbise alma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle;
- Satın Al,
- Hemen İncele,
- Yaz Kampanyası,
- Sepette %20 İndirim gibi ifadelere yer vermelisiniz.
21. Meta Etiketini Doğru Kullanarak TO’nuzu Artırın
Anahtar kelimelerin bulunduğu meta etiketler arama motoru sonuçlarında belli bir konuma sahiptir. Eğer arama sonuçlarında görünen meta açıklamalarınız eksikse TO’nuz (Tıklama Oranı) düşüktür. Bu nedenle meta açıklamalarınız doğru ve yeterli uzunlukta olmalıdır.
22. Meta Açıklamasında İçeriğinizi Pazarlamalısınız
Meta açıklamaları arama motoru sayfalarında en önemli etmenlerden biridir. Meta açıklamanız ne kadar iyiyse içeriğinizi o kadar iyi pazarlıyorsunuz anlamına gelir. Anlaşılır, net ve düzgün bir meta açıklaması ile rakiplerinizin arasından kolayca sıyrılabilirsiniz.
23. İçeriğinize Öncelik Verin!
İnsanlar neden internet sitenizdeki o sayfayı ziyaret etmeli? İçeriğinizi ön planda tutmanın yöntemlerini keşfetmelisiniz.
- Reklamlar can sıkıcıdır. İnternet sitenizde reklamlara abartmadan yer vermelisiniz.
- Bir diğer can sıkıcı durum ise pop-up reklamlardır. Pop-up reklamlar dönüşüm elde etmek için harika bir yöntem olsa da olabildiğinde az ya da kolay kapatılabilir olmasına dikkat etmelisiniz.
- Sayfa düzeyi reklamları da az kullanmaya gayret göstermelisiniz. Google bu tür reklamları sevmez. Eğer internet sitenizde mevcutsa onları kullanırken çok dikkat etmelisiniz.
24. İnternet Siteniz Tüm Cihazlarda Harika Görünüyor mu?
İnternet siteniz çeşitli cihazlarda, işletim sistemleri ve ekran boyutlarında işlevsel durumda olmalıdır. Yani mobil optimizasyonu olmalıdır. Aynı zamanda engelli kullanıcılar için de erişilebilir olmalıdır. İnternet sitenizin mobil uyumluluğunu çeşitli araçlarla kontrol edebilirsiniz.
25. Google Görsellerini Atlamayın
Google görseller trafik elde etmek için harika bir mecra. Özellikle e-ticaret sitesine sahipseniz Google görsellerden önemli ölçüde trafik elde edebilirsiniz.
Ancak bir sorun var! Google, görsellerinizin ne olduğunu anlamakta sıkıntı yaşıyor olabilir mi? Google’a görsellerinizin ne ile ilgili olduğunu söylemelisiniz. Bu nedenle, tüm resimlerde açıklayıcı alt metin ve başlık kısmını kullanmalısınız. Örneğin;
- İyi Resim: img src=”kırmızı-etek.jpg”, alt=”kırmızı etek”
- Kötü Resim: img src=”123456.jpg” alt””>
Aynı zamanda resimlerini optimize etmelisiniz. Yüklenirken kullanıcıların beklediği görsellerden uzak durmalı, onları sıkıştırmalısınız.
26. Kısa ve Açıklayıcı URL’ler Kullanmalısınız
Eğer kullandığını içerik yönetim sistemi izin veriyorsa kısa ve açıklayıcı URL’ler kullanmalısınız. Kısa URL’ler hem iyi görünüyorlar hem anahtar kelimelere değer katıyorlar.
27. Tekrarlanan İçerikleriniz mi Var?
Tekrarlanan içerikler hemen hemen tüm sitelerin genel özelliğidir. Özellikle de e-ticaret sitelerinde kaçınılmazdır. Ürünlerin tedarik bilgileri, stok bilgilerinin açıklamaları tekrarlanan içerik sınıfına girer. Ancak bunların tekrarlanan değil, hepsinin özgün içerik olması gerekmektedir.
Google bu konuda sayfanın tamamının en az %10’luk diliminin özgün olması gerektiğini söylüyor. Eğer sayfanız bu durumdaysa Google’ın Panda güncellemelerinden başarılı bir şekilde geçebilirsiniz.
28. Yerel İnternet Sitesi için Adres Bilgileri
Yerel internet sitesinde sahipseniz kullanıcıların kolayca erişebilir olması gerekmektedir. Aslında bu tüm siteler için geçerli olsa da, yerel trafikler için zorunludur. Adres bilgisi kısmında telefon numarası ve adres bilgilerine yer vermelisiniz. Böylelikle hem kullanıcılar hem de Google sizi kolayca bulacaktır.
29. Marka Alan Adları Tercih Edin
Anahtar kelimelerin alan adında olması iyidir ancak aşırıya kaçmamak gerekir. Site içi optimizasyon çalışmalarının faydalarını görmek istiyorsanız markalaşabilecek alan adlarına yönlenmelisiniz.
Örneğin; faydaliseorehberi.com yerine seorehberi.com daha doğru bir tercih olacaktır.
30. Google’ın Önerilerini Uygula, Siteni Hızlandır!
Sayfanın yüklenme hızı Google için sıralama faktörüdür. X sitesi ile Y sitesinin her şeyi aynı olduğunda biri hızlı diğeri yavaşsa hızlı olan site önde olacaktır. Site hızı için Google önerilerinden yararlanabilirsiniz. Google PageSpeed Insights aracını kullanarak site hızınızı kontrol edebilirsiniz. Yine önerileri dikkate alarak iyileştirmeler yapabilirsiniz.
31. WordPress Kullanıyorsanız Önbellek Eklentisi Kullanın
İyi bir önbellek eklentisi site hızında büyük bir fark yaratacaktır. Önbellek eklentisi olmadığında siteniz çok yavaş olacak. İyi bir eklenti ilce sitenizi rekabete hazır hale getirmelisiniz.
32. Hızlandırılmış Mobil Sayfaları Ayarlar (AMP)
Hızlandırılmış mobil sayfalar internet sitesi için önemlidir. AMP Google için önemli olup, AMP Etiketli sayfalar diğer sayfalara göre daha iyi kullanıcı deneyimi sağlamaktadır. Eğer internet siteniz wordpress ise AMP ile uyumlu hale getirmeniz çok daha kolaydır.
33. TO’u Artırmak için Yapılandırılmış Verileri Tercih Etmelisiniz
Organik aramaların her zamankinden daha rekabetçi olduğu doğrudur. Bu nedenle, trafiğini artırmak ve bazı ekstra tıklamaları elde etmek için elinizden geleni yapmanız önemlidir. Yapılandırılmış veriler size bu noktada yardımcı olacaktır. İnternet sitenizde yapılandırılmış verileri tercih ederek arama motorunda ön planda olabilirsiniz.
34. Tıklama Oranı Düşük Anahtar Kelimeleri Bulun ve Trafiğini Artırın
Arama analizi raporu, Google Search Console aracında en çok kullanılan ve belki de en faydalı olan rapordur. Hızlı kazançlar bulmanın yanı sıra, düşük TO’lu anahtar kelimeler ile güzel trafikler elde edebilirsiniz. Ancak bunun için başlık ve meta açıklamalarında düzenlemeler yapmalısınız.
35. İçeriklerinizi Düzenli Olarak Güncellemelisiniz
Eski içeriklerinizi düzenli olarak güncellemeniz çok akıllıca olacaktır. Bunun sonucunda içerikleriniz hep yeni kalacak ve arama sonuçlarında daha çok görünme şansını yakalayacaksınız. Aynı zamanda eski içeriklerin güncellenmesi trafiğinizi önemli ölçüde artıracaktır.
36. Link Oluşturma
Söz konusu SEO olduğunda linkler en çok zaman kaybettiren kısmıdır. SEO sıralama faktörlerini incelediğiniz zaman linklerin çok önemli olduğunu sizlerde göreceksiniz. Bu nedenle arama sonuçlarında iyi yerlerde olmak istiyorsanız link oluşturmanız gerekecek.
37. Bozuk Link Yapılarını Revize Etmelisiniz
Bozuk link yapılarını iyileştirmelisiniz. Bunun için çeşitli araçları kullanabilirsiniz. Ahrefs’te ise bu işlemi “Site Explorer > Alan Adı > Pages > Best by Link > 404 not found” yolunu takip ederek bozuk olan linkleri kolayca tespit edebilir ve düzenleyebilirsiniz.
38. Rakibinizi Analiz Etmeli, Kırık Bağlantılarını Almalısınız
Rakiplerinizin linklerini ele geçirmek işe yarar bir yöntem. Bunun için Ahrefs aracını kullanabilirsiniz. “Site Explorer > Backlinks > Broken” yolunu takip ederek rakibinizin bozuk linklerini bulabilirsiniz.
39. Sitenize Trafik Getiren Linklere Odaklanın!
İnternet siteniz için en iyi linkler trafik sağlayanlardır. Bu linkler her zaman Google güncellemelerinde sitenizin güvende olmasını sağlayacaktır. Ancak bunun için analizlerini yapmalı, araçlardan yararlanmalısınız. Ahrefste bu mümkün. Bunun için “Site Explorer > İncelenmek İstenen Link > Overview” yolunu takip edebilirsiniz. Karşınızdaki sayfada URL Rating, Ahrefs Rank, Domain Rating gibi değerle karşılaşacaksınız. Eğer bu değerler yüksekse doğru linki bulmuşsunuz demektir.
40. Linkler Kaliteli mi?
Dofollow linklerin sitenize daha iyi geldiği söylenir. Ancak nofollow linklerin de faydalı olduğunu unutmamalısınız. Sitenizin her iki türde de linklere ihtiyacı vardır. Ancak burada önemli olan linklerin kalitesidir. Nofollow link kaliteliyse almanızda sakınca yoktur.
41. Çapa Metinli Linkler
Arama sıralamalarını en çok etkileyen linkler çapa metinli olanlardır. Bu kapsamda Ahrefs ekibi çalışma yürüttü. Yaptığı çalışmada 16.000 anahtar kelime için analizler gerçekleştirdi. Çapa metinli linklerin arama sıralamaları üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu ispatladı. Ancak sahip olunan linklerin ortalama 3’te 1’ini çapa metinli olmasına özen göstermelisiniz. Bu oranın üzerinde olmanız halinde Google güncellemesiyle karşılaşabilirsiniz.
42. Zararlı Bağlantıları Kaldırın
Yaptığınız seo çalışmalarında verim almaksa niyetiniz zararlı bağlantıları kaldırmalısınız. Zararlı linklerin hiçbir şekilde faydası yoktur. Bunun için Ahrefsten yararlanabilirsiniz. “Site Explorer > Alan Adı > Backlink Profile > Backlinks” yolunu izlemeniz yeterli olacaktır.
43. Rakiplerinizin Linklerini İnceleyin
Rakiplerinizin linklerini incelemelisiniz. Mümkünse rakiplerinizden link almalısınız. Ancak bu mümkün değilse rakiplerinizin hangi sitelerden backlink aldığını araştırmalı, sizlerde o sitelerden linkler almalısınız. Bunun için çeşitli araçları kullanabilirsiniz. Eğer Ahrefs’ten yapacaksınız “Site Explorer > Rakibin Alan Adı > Backlink Profile > Backlink > Export” yaparak backlink yapısını analiz edebilirsiniz.
44. Hangi Siteler Rakiplerinize Link Veriyor?
Rakiplerinize link veren siteleri analiz etmeli ve uygun dönemde sizlerde link almalısınız.
45. Hangi Siteler Rakiplerinize Düzenli Link Veriyor?
Rakibiniz tekrarlayan linkler mi alıyor? Sizde o linklerin peşine düşmelisiniz. Tekrarlayan bağlantılar aynı zamanda rakibinizin stratejisini de ortaya çıkarır.
46. Rakibiniz En Çok Hangi İçeriklerine Bağlantı Alıyor?
Rakibinizin en çok hangi içeriklere bağlantı aldığını analiz etmek size avantaj kazandıracaktır. Bunu tespit edip sizlerde daha iyisini hazırlayabilir ve fırsatları yakalayabilirsiniz.
47. Doğal Linkler Alabileceğiniz İçerikler Hazırlamalısınız
Link çeken içeriklerin asıl hedefi trafik ve link alabilmektedir. Böylelikle siteniz daha değerli olur. Örneğin;
- Sektör odaklı sayfalar,
- İnfografiler,
- Verilerle oluşturulan haritalar,
- Veri görselleştirmeleri.
Kullanıcılar bu içerikleri severler ve paylaşırlar. Sizlerde doğal linkler elde etmiş olursunuz.
48. E-Posta ile Başarınızı 2’ye Katlayabilirsiniz!
Link ve trafik sağlamanın en önemli basamaklarından biri de e-postalardan yararlanmaktır. Eğer içeriğiniz yeniyse ya da yeni güncellediyseniz e-posta ile kullanıcıları bilgilendirebilirsiniz. Kullanıcıların bu yazıları okuması ve sonrasında o içeriğe link vermesi yüksek ihtimaldir.
49. BuzzStream ile Daha Fazla Kullanıcı
Küçük olan e-postaları göndermek için e-posta servisi kullanabilirsiniz. Ancak büyük e-postalar için araçlar kullanmalısınız. Bunun için BuzzStream tercih edebilirsiniz. BuzzStream ile daha fazla kullanıcıya ulaşabilirsiniz.
50. En İyi İçeriklerinizi Çeşitlendirin
İnternet sitenizdeki en iyi içerik ya da içerikleri sunuma dönüştürebilir, video yapabilir, inografiler yapabilirsiniz. Bu etkileşimi artıracaktır.
51. Wikipedia
Herkes Wikipedia’ya link ekleyebilir. İnternet sitenize Wikipedia’dan link alarak başarınızı artırabilirsiniz. Ancak bu noktada herhangi bir konudan değil, ilgili konulardan link almanız önemlidir. Eğer sizin internet sitenizle ilgili konu yoksa içerik ekleyebilir ve o içerikten link çıkışı sağlayabilirsiniz.
52. Soru Cevap Sitelerindeki Soruları Cevaplayın, Link ve Trafik Sağlayın
Günümüzde çeşitli soru cevap siteleri bulunuyor. İlgili konulardaki soruları cevaplayarak hem link hem de trafik elde edebilirsiniz.
53. Sizden mi Bahsediliyor? O Zaman Bunu Fırsata Çevirin!
Birisi sizin sitenizden, markanızdan bahsediyor ve sitenize bağlantı vermiyor mu? O zaman link almaya çalışın. Onlara link ekleyip eklemeyeceklerini sorun. Peki markanızdan söz edildiğini nasıl bilebilirsiniz? Ahrefs’te “Uyarılar > Mentions > Uyarı Ekle > Sitenizin Adı > Uyarı Alma Sıklığını Belirle > Ekle” yolunu izleyerek bunu kolayca halledebilirsiniz.
54. İlgili Sitelerde Yazarlık Yapabilirsiniz
İlgili sitelerde ya da ilgili olmayan sitelerde ilgili konularda yazılar yayınlayabilir, linkler elde edebilir, markanızdan söz ettirebilirsiniz. Ancak sadece yüksek otoritesi olan siteler değil, yeni sitelerde de bunu yapmalısınız. Çünkü yeni siteler bunun için kolaydır.
55. İçeriğiniz mi Alındı? İşte Fırsat!
İnternet sitenizden size ait olan içerik mi alındı? İşte bunu fırsata çevirmelisiniz. Bu içerikten link talep edebilirsiniz. Ancak link verilmiyorsa kaldırılmasını isteyebilirsiniz.
56. Dahili Bağlantılar
Hazırladığınız en iyi içeriklerin ön planda olmasını arzu ediyorsanız çeşitli ilgili sayfalardan o içeriğe link alabilirsiniz. Ya da tam tersini de gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için ise Google’ın Google Search Console aracından yararlanabilirsiniz. Arama trafiği ve sonrasında arama analizlerini kullanarak içeriklerin pozisyonlarını analiz edebilir, 9 ile 12. Sıra arasında olan sayfalarınıza linkler alarak ilk sıralara gelmesini sağlayabilirsiniz.
57. Teknik SEO
Eğer içerikleriniz, linkleriniz ve optimizasyonunuz tamamsa artık sıra teknik seo’da! Teknik seo ile siteniz çok daha başarılı hale gelecektir.
58. İçeriklerinizde Hiyerarşi Oluşturmalısınız
Sitenizin PageRank değeri vardır ve bunu tüm sitenize yayılmasını sağlamanız gerekiyor. İdeal olan ise her sayfanın internet sitenizin ana sayfasından birkaç daha ileri konumda olması.
59. WWW mi? WWW Olmayan mı? Karar Verin, Her İkisi Olmaz!
Pek çok internet sitesi sahibi bu konuda yanılgıya düşer. Ancak www.gooogle.com ile Google.com arasında tercih yapmalısınız. Aksi durumda Google affedeci olmayacaktır. Eğer her ikisini de kullanıyorsanız kopya içerik sorunu ile karşılaşabilirsiniz. İnternet sitenizde her ikisi de bulunuyorsa 1’ini diğerine yönlendirmelisiniz.
60. Kopya İçeriklerden Anında Kurtulun!
Kopya içeriklerden kurtulmak için canonical etiketini kullanabilirsiniz. Özellikle de e-ticaret sitesine sahipseniz bunu düşünmelisiniz. Aynı içeriklerin olduğu çok sayıda sayfanız varsa canonical etiketi faydalı olacaktır.
61. Gizlenmesini İstediğiniz İçerikleri Robots.txt ile Gizleyin!
Googlebot ve diğer tarayıcılar internet sitenizde yer alan tüm bilgileri ve içerikleri tarar. Bu nedenle gizli kalmasını istediğiniz içerikleri robots.txt dosyası ile gizleyebilirsiniz.
62. Taşınmış ve Silinmiş İçeriklerinize 301 Yönlendirmesi Yapın
Taşınmış ya da silinmiş içeriklere sahipseniz bunlara 301 yönlendirmesi yapmalısınız. 301 yönlendirmesi tüm linklerin için eklentilerde yararlanabilirsiniz.
63. İçeriklerinizi Sunmak için CDN Kullanın!
Çok sayıda internet sitesi konumlarında bulunan yerel sunucularda barınır. Örneğin; Türkiye’de bir site oluşturdunuz ama ABD’deki kullanıcıları hedef aldınız diyelim. ABD’deki kullanıcılar sitenize girerken çok zorlanır. Bunun için ise CDN kullanmalısınız.
64. SSL Sertifikasını Atlamayın!
Sitenizi SSL’ye geçirmeyi ihmal etmeyin. Google HTTPS olan siteleri olmayanlara göre daha çok sever. Hatta SSL sıralama faktörü olarak da tanımlanabilir. Bunu atlamamalısınız.
65. Sitenizin İndeksini Gözden Geçirin
İnternet sitenizin indeksini gözden geçirmelisiniz. Bunu yapmak için ise site:alan adı olacak şekilde Google’da arama yapabilirsiniz. Karşınızı çıkan rakam beklediğinizden yüksek ya da az ise sitenizin indeks problemi olduğunu anlayabilirsiniz.
66. Google’dan Sitenizde Düzeltmeniz Gerekenler Hakkında Tavsiye Alın
Google’ın sizin internet siteniz hakkında olabilecek sorunları söylediğini biliyor muydunuz? Bunun için Google Search Console aracını kullanabilirsiniz. İzlemeniz gereken yol ise “Tarama > Tarama Hataları” olacak. Eğer tarama hatalarında 404 hatası ile karşılaşıyorsanız uygun yerlere 301 yönlendirmesi yapmalısınız. Varsa diğer hataları da olması gerektiği gibi düzeltmelisiniz.
67. Google’ın Sitenizi Taraması için Site Haritası Göndermelisiniz
Sitenizdeki tüm sayfaların bulunabildiğinden emin olmak ve tarama önceliğini ayarlamak için site haritası ya da site haritaları eklemelisiniz. Bunu ise “Tarama > Site Haritaları” yolunu izleyerek yapabilirsiniz. Ancak bu tek seferlik değildir. Dönem dönem sitenizin tekrardan taranması gerekebilir. Özellikle de içerik güncellemelerinde Google Gibi Getir özelliğini kullanmalısınız.
68. Diğer İpuçları
SEO çalışmaları sadece yukarı yazılanlardan ibaret olmadığını bilmelisiniz. SEO çalışmalarında yukarıda yazılanlar kadar önem arz eden durumlar söz konusudur. Bunları da uygulayarak verimizi artırabilirsiniz.
69. Zayıf İçeriklerinizi Yok Edin!
Google Panda güncellemesi ile internet sitelerindeki zayıf içerikleri anında tespit eder ve engeller. Eğer bu durumla karşılaşmak istemiyorsanız o içeriklerinizi düzeltmeniz ya da kaldırmalısınız. Bazı sayfalarınızın hiç değeri de olmayabilir. Onları kaldırmak için noindex niteliği tanımlayabilirsiniz.
70. Sitenizde Yerleştirilmiş Linkler Var mı?
Sitenizin başkaları tarafından ele geçirilmesi halinde otomatik olarak linkler oluşturulacaktır. Bunlar ise sitenin yeterli performansı göstermesine engel olacaktır. Bunu düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
71. Arama Trafiğindeki Ani Düşüşleri Dikkate Alın
Arama trafiğinde normal dışı trafik azalmalarına karşı dikkatli olun. Trafikteki ani düşüş algoritma güncellemesi etkisinden ya da ceza aldığınızdan dolayı olabilir. Sitenizin algoritma etkisinde olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız sitenizi çalışır durumda kalma süresini analiz edin.
72. Google Bildirimlerine Dikkat Edin!
Trafikteki ani düşüşten daha kötüsü de Google cezası almaktır. Ceza, Google tarafından Google Search Console aracıyla bildirir. Peki neden siteniz ceza alır?
- Düşük kalitede içerikler,
- Şüpheli linkler,
- Schema yapılandırmalarının hatalı uygulanması,
- Kötü link oluşturma,
- Ziyaretçiler tarafından hazırlanan içerikler.
Google’ın bildirdiği cezada düzenleme yaparak Google’a yeniden değerlendirme talep edebilirsiniz.
73. Google Search Console ile Google Analytics Arasında Bağlantı Kurmalısınız
Google Analytics site trafiğini analiz etme konusunda iyi bir araçtır. Bu aracı kullanmayı öğrenmeli, site trafiğini artırmak için elinizden geleni yapmalısınız. Google Analytics anahtar kelimeleri “not provided” olarak tanımlar. İnternet sitenizde aramaların ne olduğunu öğrenmek için tek başına yeterli değildir. Bunun için Google Search Console ile Google Analytics arasında bağlantı kurmanız gerekir. Bunun sonucunda ise Google Search Console’un arama sorguları raporundan istediğiniz verileri elde edebilirsiniz.
74. Sinir Bozucu Yönlendirmelerden Kurtulmalısınız
Siteniz için hiçbir şekilde anlamı olmayan yönlendirmelerde acilen kurtulmalısınız. Bu siteler aynı zamanda Google Analytics raporlarının yanlış olmasına da sebebiyet vermektedir. Düzenli olarak verilerin kontrollerini sağlamalı, onları çıkarmalısınız.
75. Etkinlik İzlemeyi İhmal Etmeyin!
Sitenize gelen kullanıcıların sitenizle kurdukları etkileşimleri analiz etmelisiniz. Bunun içinde Google Analytics’te bulunan etkinlik izleme özelliğinden yararlanabilirsiniz. Bunun sonucunda kullanıcıların internet siteniz ile kurduğu etkileşimi çok iyi analiz edebilirsiniz.
76. İçeriklerin Paylaşılmasını Sağlayın
Sosyal medyanın sitenin sıralaması üzerine doğrudan etkisi bulunmaz. Ancak içeriklerini yaymak ve potansiyel kullanıcılara ulaşmak için yardımcı olur. Neler Yapabilirsiniz?
- Oluşturduğunuz içerikleri sosyal medya hesaplarından düzenli olarak paylaşabilir, kullanıcı etkileşimlerini analiz edebilirsiniz.
- Site içerisinde mutlaka sosyal medya paylaşım butonları kullanmalısınız.
- Tüm içeriklerinizde öne çıkarılmış görseller bulunmalı.
Bunlar sayesinde içerikleriniz paylaşılabilir hale gelecektir.
77. Her Zaman Daha Fazlasını Öğrenmeye Çalışmalısınız!
Bilgi güçtür! SEO konusunda öğrenebileceğini pek çok platform bulunmaktadır. Her zaman yenilikleri takip etmeli, uygulamaya geçmelisiniz.
78. Güncellemelere Dikkat Etmelisiniz!
SEO konusunda belli periyotlarda güncellemeler olur. Bunları takip etmeniz, sitenize uygun şekilde düzenlemeler yapmalısınız.
79. Sabırlı Olun!
Etkili bir SEO çalışması zordur, zaman alır ancak imkansız değildir. Çaba göstermeli ve beklemelisiniz. Sabretmelisiniz.
80. Kötü Davranışlardan Uzak Durun!
İnternet sitenize zararı olacak tüm kötü davranışlardan uzak durmalısınız. Google her geçen gün daha da akıllanıyor. Kötü uygulamaların sonucu da kötü olur.
81. Sitenizin SEO Kalitesini Koruyarak Artırın
Yalnızca link almak için diğer sitelere yorumlar eklememelisiniz. Taktikler her zaman zararlıdır. Bu nedenle doğal yöntemler denemeli, sitenizin SEO kalitesini koruyarak artırmalısınız.