Bağlantıları atla

Sosyal Medyada “Beğen” Butonları Zararlı mı?

İngiltere’de bulunan, RSHP kısa adıyla anılan Royal Society for Public Health tarafından yapılan bir araştırmadan sosyal medyadaki en zararlı özelliğin “Beğen” butonları olduğu sonucu ortaya çıktı.

Kullanıcılar “Beğen Butonu Diğer Bildirim Özelliklerinden Daha Zararlı” Diyor

Türkçe adıyla Kraliyet Halk Sağlığı Derneği (RSPH) yaptığı araştırmanı konusunu sosyal mecralardaki kullanıcılar tarafından sunulan özellikler olarak belirlemişti. Bu araştırmaya yaklaşık olarak 2 binden çok yetişkin ve genç birey dahil edildi. Katılımcılar, RSPH’nin anketinde sorduğu sorularla oylama yaptı. Oylamadan “Beğen” butonlarının, kişilerin bu gibi uygulamaları kullanmalarını sağlamak amacıyla tasarlanan diğer bildirim özelliklerinden daha zararlı olduğunun düşünüldüğü sonucu çıktı. Kraliyet Halk Sağlığı Derneği’nin İcra Kurulu Başkanı Shirley Cramer yapılan araştırmayı ve elde edilen sonuçları değerlendirdi.

RSPH İcra Kurulu Başkanı Shirley Cramer sanayinin sosyal mecra kullanımındaki zararlarının azaltılması amacıyla atılan adımlara sıcak bakıldığını belirtirken, bu türden uygulama platformlarının en zararlı iki unsurunun sosyal medya şirketlerinin oluşturduğu bazı push bildirimleri ve “Beğen” butonu olduğunu söylüyor. Kullanıcılar sosyal medyada push bildirimlerini kontrol etmekte zorlanıyor. Ayrıca beğeni butonları da kullanıcılar için kaçınılmaz hale geliyor.

Instagram Beğeni Sayılarını Göstermiyor

Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarından olan Instagram tarafından bir gönderinin kaç adet beğeni aldığı gösterilmiyor. Instagram’ın beğeni sayısını göstermeme uygulaması, beğeni platformdan atmak için atılan bir adım olarak değerlendirildi. Instagram’ın bu uygulamasının Kraliyet Halk Sağlığı Derneği’nin 2018 yılında 300 bin civarında katılımla gerçekleştirdiği Scroll Free September adlı kampanyası ile aynı döneme denk gelmesi de dikkat çekici…

Scroll Free September kampanyası kişilerin sosyal mecralarda dengeli ve makul ilişkiler kurmalarını ve toplumsal farkındalığın artırılmasını amaçlıyor. Kampanya düzenleyicileri sosyal medyanın anlamlı olarak kullanılmasına teşvik etmeyi ve hakimiyetin kullanıcılarda olması gerektiği kurallarından yola çıkıyor.

Sosyal Medyada Diğer Hangi Unsurlara Zararlı Denebilir?

Sosyal mecralarla ile ilgili yapılan araştırmalar platformlardaki bazı unsurların kullanıcılar için zararlı olabileceğini düşündürüyor. Bunlar;

  • Sosyal medyada paylaşılan ve kötü anıların anımsanmasını sağlayan resimler ve videolar
  • FOMO bilimsel adıyla bilinen ve eksik kalma duygusunun yoğun olduğu hastalığı tetikleyen gönderiler
  • Ünlülerin hesaplarını takip etmeye yönelik baskılar

Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/study-finds-like-buttons-are-the-most-harmful-social-media-feature/323581/

Yorum bırak

Keşfet
Kaydır