Bağlantıları atla

Dijital Pazarlamada Bilinçaltı Teknikleri

Bugünün hatta geleceğin en önemli pazarlama silahının dijital iletişim kanalları olduğunu söyleyebiliriz. Markalar da bu durumun farkında olacaklar ki dijital pazarlamada bilinçaltı teknikleri kullanarak bizi etkileme yoluna gidiyorlar.

İnsanlık son 50 yılda, binlerce yılda ürettiği bilgi ve içerikten daha fazlasını ortaya koydu. İnsanın, teknolojinin ve iletişimin bu inanılmaz değişimi sonucu bildiğimiz tüm ticari alışkanlıklar da rafa kalkıyor. Bu yeni düzende pazarlama bilimi de kendine yeni yaşam formları tasarlamak zorunda kaldı.

Hayatımıza giren akıllı telefonlar ile bugün hepimiz aynı anda hem dijital bir üretici hem de tüketiciyiz. Kredi kartımızla yaptığımız bir alışverişin ardından ürünün altına yorum yaparak, sosyal medyada paylaşarak ya da duruma göre şikâyet platformlarında çığırtkanlık yaparak ciddi anlamda içerik üretiyoruz. Bu içerik çok sayıda insana ulaşıyor. Bu sebeple, dijital pazarlamayı yalnızca bir ürünün dijital ortamda teşhir edilmesi olarak tanımlayamayız. İnsanlar ve markalar arasındaki etkileşim o kadar değerli bir hale geldi ki, bildiğimiz pazarlamanın önüne geçmeye başladı.

Dijital Kanallar Niçin Önemli?

Dijital pazarlama ile insanlara yalnızca ürünler ve hizmetler değil, bilgi, literatür, toplumsal algı ve ideolojiler dahi aktarılabiliyor. İnsanlar büyük bir zaman diliminde bu kanallarda çevrimiçi olduğundan, söz konusu mesajları almaya meyilli oluyorlar. Bunun bilincine varmış olan kurumlar en etkin biçimde organizasyonlarını şekillendirip taarruza kalkıyor; rakiplerinden birkaç adım öne geçebiliyor.

Dijital Platformlarda da Farklılaşmak Gerekiyor

Dijital pazarlama bilinçaltı teknikleri, işletmelerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan bir yöntemdir. Dijital pazarlama kanalları daha değerli hale geldikçe buralarda boy gösteren markaların ve markalar tarafından üretilen kaliteli içeriklerin sayısı artıyor. Dijital pazarlama artık pazarlama organizasyonu içinde artık bir tamamlayıcı unsur olarak görülmüyor. Şirketler dijital pazarlama departmanları kuruyor, ekipler oluşturuyor ve geniş bütçeler ayırıyor. Dijital pazarda rekabet her geçen gün daha çetin hale geliyor.

Rekabetin artması, markaların temel pazarlama disiplinlerinden birine başvurmasına yol açtı: Farklılaşma…

Dijital kanallarda arasında üst sıralara çıkabilmenin ve başarılı olabilmenin yolu ise bilinçaltı tekniklerini kullanmaktan geçiyor.

Dijital Pazarlamada Bilinçaltı Teknikleri Nasıl Uygulanıyor?

Dijital pazarlamada bilinçaltı teknikleri için ilk örneğimizi dünyanın en popüler ve başarılı arama motoru olan Google arama motoru üzerinden vermek istiyorum. Google piyasaya çıktığı zaman kimse bu kadar başarılı olacağını tahmin etmemiştir. Yıllar içinde bu teknoloji, hayatımızda bilgiye erişmenin bir numaralı yolu haline geldi. Bugün hayatımızı etkilemeye ve değiştirmeye devam ediyor.

Basit tasarımı ve karmaşık olmayan kullanım özellikleri ile kısa sürede popüler olan Google arama motoru, bu başarısını elbette sıralama algoritmasına borçlu. Fakat Google başarısını şansa bırakmak istemediğini, uyguladığı dijital pazarlamada bilinçaltı teknikleri ile ortaya koymaya devam ediyor.

Google – Doodle

Dijital pazarlamada bilinçaltı tekniklerinden bir diğeri de Doodle özelliğidir. Google arama motoru son kullanıcısı ile Doodle adını verdiği özel bir yapı sayesinde etkileşime girmeye devam ediyor. Doodle aracılığı ile özel günler, bayram ve tatilleri, ünlü karakter ya da kişiler ile ilgili tasarımlar oluşturarak arama motoru olmaktan çıkıp etkileşimli bir web sitesi olmayı başarıyor. Bu sayede insanlarla oluşturduğu bağı güçlendirebiliyor. Markalar ile insanlar arasındaki bağın gelişmesi marka için en önemli metrik, zira bir markaya karşı bağlılık içinde olan müşteri fırsat maliyetlerini dikkate almıyor.

Google üzerinden bir örnek daha vererek konuyu daha açabiliriz. Yahoo arama motorunda adres barında arama yapmak için bir mercek işaretini tıklamak gerekirken; Yandex arama motorunda ise bul yazısına tıklamak yeterli. Peki, Google’da nereye tıkladığınızı hatırlıyor musunuz? Ben size hatırlatayım Google’da Ara butonuna. Yani Google’a her girdiğinizde bilinçaltınıza Google’da ara kelimesi gönderilmeye devam ediyor.

Dijital pazarlamada bilinçaltı teknikleri bunlarla sınırlı değil. Renklerin ve sunum yapılarının bu pazarlama tekniğinde çok büyük önemi var. Özellikle Elektronik ticaret siteleri bu yapıyı çok dikkatli kullanmaya çalışıyorlar. Dünya üzerinde trafik lambaları kırmızı, sarı ve yeşil renk kombinasyonlarından oluşuyor. Bu sayede Kırmızı renk dur, tehlike; Sarı renk bekle, dikkat; Yeşil renk ise geç, tehlikesiz anlamları ile zihnimize kazınmış durumda. Bunu çok iyi bilen elektronik ticaret siteleri, sepete ekle ve satın al butonlarını sokak lambalarının yeşili olarak kullanarak bilinçaltı pazarlamanın altın kurallarını uygulamaya devam ediyorlar.

Sonuç

Dijital pazarlamada bilinçaltı teknikleriyle büyümeye devam ettikçe bu tekniklerin artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. İyi analiz edilmiş son kullanıcı davranışları dijital pazarlamanın geleceğini belirleyecek gibi görünüyor.

Yorum bırak

Keşfet
Kaydır