Bağlantıları atla

E-Ticarette Başarı Getirecek Blog Yazıları

E-ticaret sitelerine potansiyel müşterileri çekmek için tasarlanmış olan içerikleri yayınlamaktaki esas amaç satışı artırmaktır. E-ticaret sitelerinin blog bölümleri SEO çalışmalarına destek olan içeriklerin yayınlanması için kullanılır. Bu bölümde yayımlanan blog yazıları, Google sıralamasında üst sıralarda yer almak adına uygun hale getirilerek hazırlanır.

Blog Yazılarının İçeriği Nasıl Olmalıdır?

Satış amacıyla var olan e-ticaret sitesi sahiplerinin bir diğer amacı ise sattıkları ürünlerle ilgilenen, bu ürün kategorisi ile ilgili araştırma içinde olan kişilerin bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Bu kişilerin araştırma konusu olan ürünü satan e-ticaret sitesi bir yandan SEO çalışmasına uygun olan içerikleri yayınlarken, diğer yandan bu içeriklerin bilgi verici nitelikte olup ziyaretçilerin ilgisini çekmesini sağlar.

Blog Yazıları ile Nasıl Daha Geniş Kitlelere Ulaşılır?

Bu yolları izleyen e-ticaret siteleri aradan belli bir zaman geçtikten sonra potansiyellerini tükettiği fikrine kapılıyor. Bunun nedeni sadece satışta olan ürünlere odaklı yazılar yayınlamak olarak karşımıza çıkıyor. Site sahipleri çoğu zaman sadece sattıkları ürüne, onunla ilgili yazılara ve bilgilendirmelere yöneldikleri için kısır bir döngü oluştuğunu düşünüyorlar. Oysa ki; bu noktada dikkat edilecek olan o siteyi ziyaret eden kişilerin ilgi alanları doğrultusunda içerikleri çeşitlendirmek olarak biliniyor. Yazımızın devamında bir e-ticaret sitesi bloğunda ziyaretçilerin nasıl satın almaya yönlendirileceği, beklentilerinin içeriklerde nasıl karşılanabileceği, sitedeki marka ve blog yazıları kullanılarak nasıl daha geniş kitlelere ulaşılabileceğinin püf noktaları yer almaktadır.

Neden Bloglarda Sadece Ürün ile İlgili Yazılar Yazılmamalıdır?

Satış amaçlayan bir web sitesinin blog bölümünde öncelikle sitede satışa sunulan ürün ve hizmetler ile ilgili yazılar yer alır. Ancak yazıların bir diğer amacının aynı ürün için diğer sitelerdeki ürünlerle karşılaştırma yapacak olan ziyaretçileri çekecek nitelikte de olması gerekir. Çeşitli analizlerle müşterilerin o sektördeki ihtiyaçları doğru tespit edilmeli, bu ihtiyaçları ve beklentileri karşılayan, akıllardaki tüm sorulara cevap olabilecek yazılar yayınlanmalıdır. Blog yazılarının amacı sadece Google’da üst sırada yer almak için SEO’ya destek olmamalı; siteyi ziyaret eden kişileri tatmin etmek, soruları cevaplamak da olmalıdır. Bu şekilde içeriklerin yayınlandığı bir sitenin rakiplerinden daha çok tercih edilmesi olasıdır. Bir sitede yayınlanan her içerik oluşturulurken bir yandan Google, diğer yandan ziyaretçiler hedeflenmelidir.

Google Sıralamasında Üst Sırada Yer Almanın Püf Noktası

SEO çalışmasına destek olarak yazılan içeriklerin amacı, aynı amaçla yazılan diğer yazılar içinde en iyisi olmaktır. Sitede yayınlanan bir içeriğin kaliteli ve amacına uygun olması SEO çalışmasının başarılı olmasını sağlar. Google sıralamasında en üst sırada yer almak isteyen bir sitenin en iyi yazıyı yayınlıyor olması, bu yazıda Google’ın ve ziyaretçinin tüm beklentilerini karşılıyor olması gerekir. SEO çalışmalarındaki en iyi içerikler beraberinde doğal bağlantıları, markanın bilinirliğini ve ziyaretçilerin güvenini getirir.

Hedef Sadece Potansiyel Müşteriler Olmamalı!

Site içeriklerinin bir diğer amacı ise potansiyel müşterilerin ilgisini çekmenin yanı sıra, o ürün ve hizmeti satın almaya uzak olan kişileri de etkilemek olmalıdır. Bu kişiler genellikle araştırmayı seven, ilgi alanları olmayan konular hakkında da bilgi edinmek isteyen, kaliteli kaynaklarla ilgilenenlerdir. Satılan ürünü satın alma amacında olmayan kişilerin de ilgisini çeken bir içerik başarılı bir içerik sayılmakla birlikte siteye olan güveni de artırır. Kaliteli blog yazıları ile desteklenen SEO çalışması internet sitesinin ve o markanın daha çok bilinir olmasının başlıca yoludur. Markaların rekabeti aslında mevcut müşteri grubunun yanında geleceğin potansiyel müşterilerinin hedeflenmesinden geçer.

Etkili Blog İçeriği Yazmanın Püf Noktaları!

Blog yazılarının planlanması ve hazırlanması aşamalarında aşağıdaki püf noktalarına dikkat etmek gerekir.

  • Blog yazıları sitedeki ürün ve hizmet ile ilgili sektörde bir gazetede nelerin yazılabileceği, bir gazetecinin bu konu hakkında ne gibi bilgilendirici yazılar oluşturabileceği düşünülerek tasarlanmalıdır.
  • İçerikler tasarlanırken, Google’da bu ürünü veya hizmeti aratan kişilerin ne gibi arama soruları sorabileceği doğru tespit edilmeli, yazılarda bu sorgu ve sorular anahtar kelime olarak kullanılmalıdır.
  • Tüm bunları sağlayarak kaliteli bir içerik oluşturmak için öncelikle Google ilk sayfasını amaçlayan bir araştırma yapılmalı ve rapor hazırlanmalıdır.
  • Google sıralamasında internetteki en iyi kaynak olmayı amaçlayan internet sitelerinin içeriklerini konuya ait görseller, grafikler, alıntılar, çizelgeler, maddeler halinde yazılmış listeler ve numaralı listeler ile zenginleştirmesi önemlidir.
  • İçerikler yazılırken günümüzde neredeyse her sektör için uygulanabilir olan B2B bağlantıları göz önünde bulundurulmalıdır. B2B bağlantıları blog yazıları da SEO başarısı için önemlidir.
  • Herhangi bir SEO aracı kullanmaya başlamadan önce güncel veriler araştırılmalı, beyin fırtınası yapılarak konu hakkında fikir sahibi olunmalıdır. Bu sayede doğru anahtar kelime hedeflerine ulaşılabilir, önceliklendirme doğru bir şekilde yapılabilir.
  • İçeriklerdeki amacın sadece aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler olmadığı unutulmamalı, doğru kitleleri hedef almanın önemli olduğu fikrinden uzaklaşılmamalıdır.

Yeni Trendlere Uygun Blog Yazılarının Etkisi

Uçsuz bucaksız bir dünya olan internet ortamında neyin trend haline geleceği, yakın zamandaki ilgi alanlarının neler olabileceği çok da kolay belirlenemiyor. Ancak bu konuda bilgi sahibi olabilmenin ve doğru ön görülerde bulunabilmenin yolları da yok değil. Web dünyası ile ilgili yapılan analizlerin raporlarını takip ederek incelemek, ilgili konferanslara fiziki ya da online olarak katılmak, konu hakkında makaleler okumak kullanıcıların ilgi alanlarının ne yöne doğru kaydığı hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar. Bu bilgiler ışığında geleceğin yeni trendlerinin tahmin edilmesi kolaylaşır. Sitelerde blog yazılarının yeni trendlerden yola çıkarak yazılması ilgi uyandıracaktır.

Konferanslar ile İlgili İçerikler Hazırlamak Ne İşe Yarar?

Konferansların düzenlenme amacı bir konu hakkında ilgilenenlerin bilgilendirilmesidir. Düzenlenen toplantılarda belirlenen bir konu hakkında uzmanlar tarafından detaylı açıklamalar yapılır. Ancak konferans sırasında aklındaki sorulara cevap alamayan kişilerin aynı anda Google’da bu konuyu araştırdıklarına sıkça rastlanır. Bu nedenle içinde bulunulan sektör ile ilgili düzenlenen konferansları araştırmak ve konferans konuları ile ilgili içerikler hazırlayarak sitelerin blog bölümlerinde yayınlamak, arama motorunda üst sıralarda yer alma yönündeki SEO çalışmalarına yardımcıdır.

Konferans Konularına Dair İçerikler Nasıl Hazırlanır?

  • Bir e-ticaret sitesinin bloğunda yer almak üzere hazırlanacak olan konular sektöre dair konferanslara göre belirlenmek isteniyorsa öncelikle işe toplantı tarihlerini takip etmekle başlanmalıdır. İlk adım sektörde düzenlenen en iyi konferansların hangilerinin olduğunun belirlenmesidir.
  • Öncelikle konferans oturumlarının bir listesi yapılır. Ancak bu liste yapılırken sadece güncel olanları değil, geçmiş ve gelecek yıllardaki konferans konuları da araştırılmalıdır. Toplantılara dair tüm detaylar organizasyonu düzenleyenler tarafından belirli platformlarda yayınlanır. Bu yayınlardaki konu başlıkları ve toplantı içeriği dikkatle incelenmeli, blog yazıları için anahtar kelimeler buna göre belirlenmelidir.
  • Konferans içeriklerine göre belirlenen anahtar kelimelerin detaylı açıklamaları yapılmalı, içerik başlıklarında bu anahtar kelimeler kullanılmalıdır. Ancak buradaki püf noktası başlıkların bir SEO içeriğine uygun olmasından çok akılda kalıcı ve ilgi çekici olmasıdır. Komik, yaratıcı ve zekice hazırlanmış, anahtar kelimelerin geçtiği başlıklar her zaman kullanıcıların ilgisini çeker.

Podcast Konuları ile İlgili İçerikler Oluşturma

2000’li yılların başından beri kullanılmakta olan “podcast” kelimesi radyo programı, video çekimleri gibi dijital ürünlerin akıllı cihazlara indirilebilen hale getirilmiş şekli olarak bilinir. Blog yazıları oluştururken konu belirlemek için podcast içeriklerinden yararlanmak günceli takip etmek adına önemlidir.

Geçmiş Podcast İçerikleri de İncelenmeli!

Satışı yapılan ürün ve hizmet ile ilgili sektöre dair yayınlanmış olan en iyi podcastlerin belirlenmesi ve bu içeriklerin konuları hakkında yazıların blogda yer alması ziyaretçilerin ilgisini çeker. Podcast listeleri incelenirken yine sadece güncel olanlar değil, geçmiş içerikler de bu araştırmaya dahil edilmelidir.

Podcast Konusu Blog Yazıları Nasıl Yazılır?

Düzenli olarak podcast izleyen kitleler daha fazla araştırma yapmak ve bilgi sahibi olmak için o konular hakkında Google’a döner. Arama motorunda sorgu yapan bir kişi ilgilendiği konuyla ilgili daha detaylı bilgi arıyor demektir. Bu nedenle podcast konularına blog yazılarında yer verirken o konunun en derin haliyle ele alınması ve anahtar kelime kullanımına dikkat edilmesi önemlidir. Dünya genelinde takip edilen bir konuya dair bir içeriğin Google’da üst sıralarda yer alması için konunun doğru tespiti, kaliteli şekilde ve bilgilendirici yazılmış olması, doğru anahtar kelime kullanımı ve ilgi çekici olması önem taşır.

Hype Cycle Nedir?

Teknolojinin sürekli yenileniyor ve hızla gelişiyor olması yeni trendlerin yakalanmasını giderek zorlaştırıyor. Bir dönem çok ilgi gören teknolojiler bir süre sonra unutulabildiği gibi, kısa sürede yepyeni teknolojiler ortaya çıkıp ilgi odağı olabiliyor. Araştırmacı Gideon Gartner tarafından oluşturulan Hype Cycle grafiği her ne kadar bilimsel verilere dayanmasa da yeni teknolojilerinin ne kadar ömrü kaldığı konusunda fikir vererek, günümüz teknolojilerini anlayarak gelecekle ilgili ön görüde bulunmak adına değişik bir bakış açısı sunuyor.

Bilgi teknolojileri dünyasında Gartner Hype Cycle olarak bilinen grafik sayesinde analistler de fikir edinebiliyorlar. Grafikten pek çok konunun ne kadar ilgi gördüğü, hangi konuların ilgi görmediği anlaşılabiliyor. Tahminlere dayalı analizler şeklinde oluşturulan Hype Cycle, tasarlayıcısı Gideon Gartner tarafından önceleri Algoritmik BT İşlemleri olarak tanımlandı. Daha sonra adı BT İşlemleri için Yapay Zeka olarak değiştirildi. Adı her ne olursa olsun bu grafikten yararlanan yazılımcılar internet üzerindeki en iyi içeriği hazırlama yarışında söz sahibi oldular.

Hype Cycle Grafiğinden İçeriklerde Nasıl Yararlanılır?

Profesyonel SEO uzmanları çoğu zaman çalışmalarını bir adım öne çıkartmak için “yutturmaca” olarak nitelenen uzun içerikler hazırlarlar. Bu içeriklerde çoğu zaman henüz hazırlık aşamasında olan bir proje, konu ya da ürün seçilir. Kullanıcıların aramalarına cevap vermek adına hazırlanan bu içeriklerde “X Nedir?” başlığından yola çıkılır. Henüz ortaya tam olarak detayları çıkmamış olan konu kullanıcılar tarafından araştırıldığında bu sayfaya yönlendirilmeleri amaçlanır.

Bu sayede hem sitedeki yazının üst sıralamada yer alması, hem de gelecekteki olası aramalarda ziyaretçi çekilmesi amaçlanır. Bu tür yazılarda o konu hakkında detaylı bilgi olmadığından genel bilgiler veya o güne kadar elde edilen bilgiler yer alır. Ancak bahsi geçen içerik çeşidi bilgiler netleştikçe güncellenir. Böylece sıralamada bir an önce yer almış, zamanı geldiğinde de ziyaretçilerin sorularına cevap verilerek trafik artırılmış olur.

Genel Eğilimler Hakkında Blog Yazıları Oluşturmak

Araştırmayı sevenler genel olarak hangi trendlerin revaçta olduğu gibi konularda yazılmış yazılarla ilgilenirler. Sitelerde yazılacak olan bu konulu içeriklerin ilgi görme olasılığı yüksektir. O yıl boyunca yüksek olan trendler, tartışılan konular hakkında içerikler oluşturmak bir web sitesi için yarar sağlayacaktır. Başka bir deyişle site içeriklerinde bir araştırma konusu da oluşturulmuş olur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken içeriklerin kaliteli ve gerçek bilgilerden oluşmasıdır.

Ayrıca sitedeki ürün veya hizmetin yer aldığı sektöre ait son trendlerin tartışmaya açıldığı, farklı kaynaklardan toplanarak derlenen bilgilerin yer aldığı, karşılaştırmalara olanak sağlayan içerikler oluşturmak; sıfırdan bir içerik oluşturmaktan çok daha kolaydır.

Örneğin yapılan analizler sonucunda kurumsal bilgi teknolojileri sektöründe kişilerin aşağıdaki konuları sıklıkla sorgulattığı ortaya çıkmıştır.

  • BT harcama eğilimleri
  • BT bütçe eğilimleri
  • Bulut büyüme eğilimleri
  • SaaS büyüme trendleri

Bu örnekte verilen konulardaki içeriklere odaklanan bir web sitesi blog yöneticisi içeriklerinin organik ve kaliteli de olması halinde Google sıralamasında bu sorgulara cevap olarak ilk sıralarda yer almayı hak eder. Böylece bu konular ile ilgili arama motorunda araştırma yapan kullanıcılar siteyi ilk kez keşfedebilir, markanın rekabetine katkı sağlayabilir. Kullanıcıların algısı Google tarafından en güvenilir içeriğe sıralamada en üstte yer verildiği yönündedir.

Araştırmalar Hakkında İçerik Oluşturmak

Her yıl pek çok kuruluş tarafından çeşitli konularda çok sayıda araştırma yapılır. Bu araştırmalar sektörler bazında oldukça ilgi görür. Kullanıcılar ilgi duydukları ya da iş olarak içinde bulundukları sektörel konulardaki araştırmaları merakla takip ederler. SEO uzmanları ve blog yöneticileri; gazeteciler, podcast üreticileri ve diğer medya ürünü yaratıcıları gibi araştırma sonuçlarına odaklanabilir, bu konularda içerikler üretebilirler.

Bir web sitesinin yer aldığı sektöre dair yapılan araştırmalar hakkında blog yazıları yazmak ve blog bölümüde paylaşmak, araştırma raporlarına yer vermek ve kaynak göstermek SEO çalışmalarına ve ziyaretçi trafiğinin artmasına katkıda bulunur. Son yapılan araştırmaların raporlarının analiz edilmesi, gerekli takipler yapılarak bu analizlerin güncel tutulması ve içeriklerde yer alması da yarar sağlar.

Bir sitede raporlara yayınlandıkları isimlerle yer vermek sitenin URL’sinin sürekli güncel kalmasını sağlar. Çünkü rapor adları değişmez ve her yıl aynı isimle yayınlanır. Herhangi bir analiz raporu yayınlandıktan ve araştırma – rapor ismine içerikte yer verildikten sonra diğer yıllardaki aynı raporun güncellemelerinin aynı yazı içinde yapılması bağlantının güncel kalmasına yarar. Bu nedenle belirli aralıklarla ilgili bağlantıları, beğenileri ve paylaşımları aynı içerik dahilinde yapmakta fayda vardır.

Özel Konferanslar Hakkında İçerik Oluşturmak

Bir web sitesinin amacı o ürünü ve hizmeti satın almak olmayan, sadece araştırma yaparak bilgi edinmek isteyen ziyaretçileri çekmesinin en doğru yollarından biri yakın tarihlerde düzenlenecek olan sektörel toplantıları takip etmelerine ve planlamalarına yardımcı olmaktır.

Örneğin bilgi teknolojileri alanında önemli ve büyük konferanslardan biri olarak bilinen Google Cloud Next ile ilgili Google’da arama yapacak kişileri hedeflemek ve sitedeki blog yazılarında bu konferans ile ilgili bilgilere yer vermek, organik ziyaretçi çekmek açısından yarar sağlar. Bir e -ticaret sitesi yöneticisinin öncelikli olarak yapması gereken potansiyel müşterileri ve yer aldığı sektör oyuncuları için hangi konuların daha önemli olduğunu tespit etmektir. Kullanıcıların yakın tarihlerdeki konferanslar ile ilgili bilgilendirilmesi, bu etkinliklere dair plan yapmasının sağlanması, etkinlik düzenlendikten sonra da takip edilerek hakkında bilgiler verilmesi sürekli ziyaretçilerin siteye çekilmesi için önemlidir.

Genel Konferanslar Hakkında Blog Yazıları Oluşturmak

İnternet dünyasında kimin neyle ilgilendiğinin tespiti her ne kadar zor olsa da bunun analiz edilmesinin aslında çeşitli yolları vardır. Ancak blog yazılarında kalabalık kitlelere hitap etmek isteyen siteler sadece ilgili sektöre değil, diğer farklı sektörlere ait konferansları da konu ederler. Genel konu başlıklarında konferanslarla ilgilenen kullanıcıların takip edeceği bir site olmayı hedeflemek isteyenler genel konferanslar hakkında yazacakları içeriklerle kullanıcının ilgisini çekebilirler.

Kitaplar ile İlgili İçerik Oluşturmak

Kitap okuma alışkanlığı olan kişiler çoğu zaman yeni çıkan kitapları takip eder, satın almadan önce hakkında araştırma yapmak isterler. Sitelerin blog yazılarında kitaplar hakkında genel bilgiler vermek, yayınlanmış ya da yayınlanacak olan kitaplardan bahsetmek akıllıca olacaktır. Bu içerikler belirli kitlelere hitap edenler olabileceği gibi, daha geniş kitleleri hedefleyen kitaplarla ilgili de olabilir. Kitaplarla ilgili yazılar yazılması için, o sitede kitap satışı yapılıyor olmasına gerek yoktur. E-ticaret sitesinde satılan ürünle ilgili veya verilen hizmetle ilgili kitaplara içeriklerde yer verilebilir, bu tür kitapların listesi isimleri ile yayınlanabilir.

Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/b2b-content-ideas/322681

Yorum bırak

Keşfet
Kaydır