Konu Meta etiketleri ve SEO ilişkisi olunca, etrafta çok fazla yanlış bilginin dolaştığını söyleyerek giriş yapmak istiyorum. Geçmişte kullanılan ve büyük etkisi olan bazı etiketler artık gücünü kaybetmiş durumda. Bu yüzden hangi meta etiketlerin ne işe yaradıklarını bilmek ve bunların arama sonuçlarına etkisi olup olmadığını irdelemek durumundayız.
Meta Etiketleri Nelerdir?
Meta etiketlerin temel işlevi arama motorlarına web sayfası hakkında daha çok bilgi vermektir. Bu örtülü bilgi, kodların arasında bulunduğu için web sitesini ziyaret eden kullanıcılar tarafından doğrudan görülmezler.
Meta etiketleri, bir sayfanın <head> bölümünde bulunur. Bunların <body> bölümünde de kullanılabileceğine dair bir şeyler duyarsanız şaşırmayın. Bu mümkün olmakla beraber arama motorlarının benimsediği yöntem değildir. Meta etiketlerini body bölümüne koyduğunuzda, bazı arama motorları tarafından tanımlanamayabilir; böylece web sayfası için geçersiz bir bildirimde bulunmuş olabilirsiniz.
Meta etiketleri genellikle meta veri türünü belirleyen bir name (isim) ögesi içerir. Bu meta verinin değeri, bir content (içerik) ögesi ile ifade edilir. Meta etiketleri içinde kullanabileceğiniz her türden isim ve değer çifti bulunur. SEO açısından en önemli birkaç tanesine göz atalım.
Meta Description
Meta Description (Meta Açıklama) etiketi muhtemelen en faydalı olanıdır. Adından da anlaşılacağı üzere, arama motorlarına sayfa hakkında kısa bir açıklama yapar. Örnek olarak daha önce yayınlanan bir makalenin meta description kodu ve içindeki meta açıklaması şu şekildeydi:
<meta name=”description” content=”En temel arama motoru optimizasyonu tekniklerinden biri SEO uyumlu Url yapısı kullanmaktır. Bu makalede SEO ve URL ilişkisini inceliyor olacağız…”> |
Bu etiketin eskiden sıralamalarda daha büyük bir gücü varken şimdilerde değişen algoritmalar ile etkisini büyük oranda yitirdi. Meta description etiketi sıralamanıza matematiksel bir katkı sağlamayabilir ancak arama motoru sonuç sayfalarında kullanıcı tarafından görüldüğü için hala çok önemlidir.
Meta description etiketleri ve bu etiket ile kullandığınız meta açıklaması, tıklanma oranlarını artırma görevini üstleniyor. Nasıl mı?
Kullanıcının arama sorgusu ile bağdaşan açıklamalar, arama motorlarında koyu renk ile gösteriliyor. Dikkat çeken bu işaret ile kullanıcının linki tıklama oranı önemli ölçüde artmış oluyor. İnsanlar ağırlıklı olarak bu linki tıkladıkça, Google bu sayfada arama sorgusu için uygun bir içeriğin yer aldığına kanaat getiriyor ve sıralamalardaki konumunu iyileştiriyor. Bu yüzden iyi bir meta açıklaması SEO açısından değerli bir faktördür.
Not: Meta açıklaması için önerilen uzunluk 140-160 karakterdir.
Peki, meta description etiketi kullanmaz ya da meta açıklama alanını boş bırakırsanız ne olur?
Arama motorları sonuç sayfasında yine bir açıklama görünür ancak bu, metnin içinden gelen rastgele bir yazı olacaktır. Bu açıklamanın sizin bizzat yazabileceğiniz vurucu bir metin ile aynı etkiyi yaratmasını bekleyemezsiniz. Sonuç olarak, kullanıcıları sayfanıza çekmek için önemli bir fırsatı elinizin tersiyle itmiş olursunuz.
Meta Robots
Meta Robots etiketlerine daha önce değindik. Meta robots etiketi ise tek bir web sayfasının arama motorlarındaki erişilebilirliğini yönetmek için kullanılır.
Örneğin aşağıdaki etiketi kullanarak, söz konusu sayfayı hem arama motorlarından gizlemiş hem de linkin motorlar tarafından takip edilmesini engellemiş olursunuz.
<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow” /> |
Eğer meta robots etiketi içinde birbiri ile çelişen iki özellik (index ve noindex gibi) kullanırsanız, Google en sınırlayıcı olanını tercih edecek ve sayfayı arama motoru sonuçlarında göstermeyecektir.
Meta Robots etiketlerinin SEO açısından ne faydası olduğunu hatırlayacak olursak, yinelenen içeriğin indexlenmesini engellemek için basit bir yöntemdir. Yine bu etiket, henüz tamamlanmamış sayfalar veya gizli bilgi içeren sayfaların indexlenmemesi için kullanılabilir.
Title (Başlık)
Sayfa başlığı teknik olarak bir meta etiketi değildir ancak etkisi ve şekli bakımından aynı kapsamda değerlendirilebilir.
Title etiketi tüm Html belgelerinde gereklidir ve adından anlaşılacağı üzere sayfanın başlığını tanımlar.
Web sitemizin title bölümüne bakacak olursanız şunu görürsünüz:
<title>Dijital Pazarlamanın Bilinmeyenleri | Dijital Medya Uzmanlığı</title> |
Başlık, web tarayıcısının en tepesinde ve arama motoru sonuç sayfalarında olmak üzere iki yerde görünür. Basit bir parametre olmasına rağmen büyük önem arz eder.
İyi bir başlık anahtar kelimeleri içerir, daha iyi bir başlık ise anahtar kelimeleri en başında içerir. Unutmayınız ki, anahtar kelimeler, bir kullanıcının arama sorgusuyla eşleştiğinde koyu renk ile görüntülenir.
Başlık ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer şey uzunluğunun en fazla 70 karakter ile sınırlı olması gerektiğidir. Dolayısıyla bir başlığın SEO uyumlu olmasını sağlamak için onu kısaltmanız gerekebilir. Neyse ki hayatımızda Twitter var ve bunun için yeterince antrenmanlıyız.
İçerikleriniz için ilgi çekici başlıklar nasıl oluşturulur öğrenmek isterseniz bu makaleye göz atabilirsiniz.
Diğer Meta Etiketler
Bazı meta etiketleri arama sonuçlarına etkisi bakımından diğerleri kadar önemli değil; ancak bunları da bilmemizde fayda var.
Meta Content Type (Charset)
Meta content type etiketi, bir web sitesinin karakter kodlamasını beyan etmek için kullanılır. Tarayıcıların, görüntü kirliliğine yol açabilecek karakterler sergilemelerini önlemek için sayfaya bu bilgiyi ekleyebilirsiniz. Ne sıralamalara ne de tıklanma oranlarına doğrudan bir etkisi olduğunu söyleyemeyiz.
Bir yerde gördüğünüzde şaşırmayın diye sizin için bir örnek:
<meta http-equiv=’Content-Type’ content=’Type=text/html; charset=utf-8′> |
Bu günlerde bir şeyin daha kısa olanını kullanmak kesinlikle daha makul…
<meta charset=”utf-8″ /> |
Not: Bu etiket, başlık etiketi de dahil olmak üzere, metin içeren herhangi bir ögeden önce yerleştirilmelidir.
Meta Keywords
Meta Anahtar Kelime Etiketi geçmişte kullanılıyordu ancak şimdilerde hiçbir faydası yok. Artık hiçbir büyük arama motoru bu etiketin içine bakarak sayfayı yargılamıyor. Lütfen aksini iddia etmeyiniz, işte kanıtı!
Meta keywords etiketinde, sayfanın içeriğiyle ilgili birkaç anahtar kelime teşhir edebilirsiniz. Arama motorlarında herhangi bir etkisi bulunmadığından, yapacak başka bir iş bulmanızı öneririm. Yine de gördüğünüzde tanımanız açısından bir örnek şu şekilde görünürdü:
<meta name=”keywords” content=”meta etiketler, SEO, arama motoru optimizasyonu” /> |
Meta Language
Meta Dil Etiketi önceleri bir web sayfasının dilini ifade etmek için kullanılıyordu. Şu anda ekran okuyucularına ve diğer metin işlemcilerine hangi dilde uğraştıklarını bildirmek ve web içeriğini daha erişilebilir hale getirmek için kullanılabiliyor.
Örneğin bir içeriğin Fransızca olduğunu deklare eden meta language etiketi şu şekilde görünür:
<meta http-equiv=”content-language” content=”fr” /> |
Meta etiketlerinden olan bu etiket de bugünlerde yazılımcılar ve web uzmanları tarafından biraz lüzumsuz olarak görülüyor. Siz de bir içeriğin dilini belirtmek için World Wide Web Consortium’un önerdiği üzere dil kodunu kullanın ve Meta Language etiketini boş verin.
Örneğin sayfa içeriğinin Türkçe olduğunu belirtmek için şunu kullanıyoruz:
<html lang=”tr”> Web sitemizi ziyaret ettiğiniz için mutluyuz… |
Eğer belirtilen içeriğin dili <html> etiketinin içinde yer alandan farklı bir dile sahipse yine bunu belirtirken aynı yöntem geçerli olacaktır.
<p lang=”de”>Wir freuen uns, dass Sie den Weg auf unsere Webseite gefunden haben. <p> |
Notranslate Meta Etiketi
Google bazı web sitelerindeki içeriğin tercümesini yaparak arama motoru sonuçlarında gösterebiliyor. Ancak bu sizin istemediğiniz bir durum olabilir. Google’ın sayfanızı tercüme etmesini istemiyorsanız aşağıdaki etiketi kullanın.
<meta name=”google” content=”notranslate” /> |
Refresh Meta Etiketi
Bu etiket yardımıyla web tarayıcısına talimat vererek herhangi bir sayfanın bir süre sonra otomatik olarak yenilenmesini isteyebilirsiniz.
Örneğin aşağıdaki kod ile web sayfası 30 saniye sonra kendini yenileyecektir.
<meta http-equiv=”refresh” content=”30”> |
Bunun dışında sayfanın yenilenmesine müteakip, ziyaretçileri belirlediğiniz başka bir sayfaya otomatik olarak yönlendirmek isterseniz de Refresh Meta etiketini kullanabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki etiketi bir web sayfasına eklerseniz 30 saniye sonra sizi http://dijitalmedyauzmanligi.com adresine yönlendirecektir.
<meta http-equiv=”refresh” content=”30;URL= ‘http://dijitalmedyauzmanligi.com’ ”> |
Meta etiketleri arasında yer alan bu etiketin kullanımı kullanıcıların dikkatini dağıttığı gerekçesiyle W3C tarafından tasvip edilmiyor. Zaten arama motoru sıralamasına herhangi bir etkisi yok.
Sonuç:
- Basit bir ifade ile arama motoru sıralamalarına etki eden 3 tane meta etiketi olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar meta description, meta robots ve title’dır. (Teknik olarak title bir meta etiketi değildir ancak öyleymiş gibi incelenir)
- Meta description etiketi, arama motorlarına ve kullanıcıya web sayfasının içeriği hakkında daha iyi bilgi vermek için kullanılır. Arama sonuçlarında bunların koyu renk ile vurgulanması tıklanma oranını artırıyor.
- Robots Meta etiketleri kopya içeriği engellemek, gizli veya tamamlanmamış sayfaları arama motorlarından gizlemek amacıyla kullanılıyor.
- SEO açısından en önemli faktörden biri de title etiketleridir. Başlık içinde anahtar kelimenizin yer alması ve başlığın 70 karakterden uzun olmaması önerilir.
- Geçmişte meta keywords etiketleri SEO açısından oldukça değerliydi. Ancak bugün bu etiketlerin size hiçbir faydası olmayacaktır. En iyisi onu rahat bırakmaktır.
- Seo açısından diğer düşük öneme sahip meta etiketleri de meta language, meta content, meta notranslate ve meta refresh’dir.