Bağlantıları atla

SEO Çalışmalarında Sıfır Tıklama Başarısızlık mı?

SERP kısa adıyla bilinen Search Engine Results Page; Google’da herhangi bir arama yapıldığında ziyaretçilerin karşısına çıkan arama motoru sayfası anlamına gelir. Türkçe adı Arama Motoru Sonuç Sayfası olarak bilinir. SERP sadece Google ile ilgili bir terim değildir, tüm arama motorunun sonuç sayfaları bu adla nitelenir. Adının Google ile birlikte anılıyor olmasının nedeni dünyada en çok kullanılan arama motorunun Google olmasıdır.

SEO ile SERP arasındaki güçlü ilişki anlamını açıkladıktan sonra daha iyi anlaşılabilir. Çünkü web sitesi sahipleri SEO çalışmalarına konu olan anahtar kelimelerle ilgili yapılan aramalarda SERP’de en üst sıralarda yer almayı amaçlarlar. Bu sebeple SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu çalışmalarının esas hedefi SERP algoritmalarına uygun olan yöntemlerin kullanılmasıdır.

Google SERP’ler Konusunda Söz Sahibi mi?

SEO uzmanları tarafından yapılan etkili çalışmalara rağmen Google’ın web sitelerine SERP’de yer vermediği konusunda bazı komplo teorileri bulunuyor. Konuşulan şu; Google; SEO çalışmaları ne kadar etkili olursa olsun web sitelerini SERP’lere alıp almama konusunda söz sahibi konumunda bulunuyor. Ortaya atılan bu teori web sitesi sahiplerini Google ile ilgili olumsuz düşüncelere sevk ediyor. Onlara göre Google’ın SERP’lere sayfayı yönlendirmemesi ziyaretçi trafiklerinin düşüşüne ve iş kayıplarına neden oluyor.

Web Sitelerinin Dış Bağlantılardan Yararlanması

Google tarafından bir web sitesinin SERP’lerde yer almasının sağlanması, o siteye tıklama yüzdesinin yükselerek gönderilen kullanıcıların artması anlamına geliyor. Google tarafından gerçekleştirilen yenilik ve gelişimler geriye dönük olarak incelemek gerekirse bu konuda daha fazla bilgi edinmek mümkün. Aslında web sitesi sahipleri SERP’lerden gelen kullanıcıların yanı sıra ücretli bağlantılar gibi yöntemleri kullanarak da fayda sağlayabiliyorlar. Dış içerikler yani dış bağlantılar Google indeksinin temelini oluşturuyor. Web sitelerinde dış bağlantılardan yararlanılarak ziyaretçi sayısı önemli ölçüde artırılabiliyor.

Geçmiş yıllardan bu yana Google web sitelerinde yayınlanan yeni içerikleri toplayarak güncel bir indeks elde etti. Dünyanın en büyük arama motoru bu indeksi toplayabilmek adına ileri teknolojiler geliştirdi. Bu bir bakıma web siteleri ve Google arasında işbirliği olarak da nitelenebilir. Siteler yeni içerikler yaratıyorlar, Google ile bunları toplayarak son kullanıcının o web sitesini bulmasına yardımcı oluyor. Arama motorları sayesinde milyonlarca kişinin online olarak aradıkları bir şeyi bulabiliyorlar.

Geçmişte Google ve benzeri arama motorları bir web sitesinin sadece URL’sini ve başlık etiketini algılıyordu. Bugünkü gelişime erişilmeyen o dönemlerde henüz internet reklamları da yoktu. Google’da yükselme kriterlerinin az olduğu o dönemlerde siteler adına yapılan SEO çalışmalarının başarı oranı da elbette daha yüksekti.

Snippet İşaretlemeleri Nedir?

Google tarafından yapılan güncellemeler sonrasında “snippet” adı verilen verileri de devreye aldı. Snippet ile web sitelerinde yapılan HTML işaretlemeleriyle bazı anahtar kelimelerde dikkat çekici olabilmenin yolu açılmış oldu. Sıralamada öne çıkmak, SERP’de yer almak isteyen web siteleri tarafından snippetler SEO’da dikkat edilecek konular arasına alındı. Snippet kullanımında Google tarafından önemsenen “kullanıcı değerlendirmeleri ve yorumları, yer ve ürün işaretlemeleri, etkinlik, müzik, sayfa” ve benzeri gibi işaretlemeler yapılıyor. Yapılandırılmış verilerden derlenerek yapılan bu işaretlemeleri Google test ediyor ve hatalı ve doğal olmayanları kullanıcılara sunmuyor.

Snippet ve SEO İlişkisi!

Snippet ile SEO çalışmalarının etkisiz hale gelip gelmediği sorusu da Google’ın bu geliştirmeyi yaptığından beri soruluyor. SEO uzmanları snippet kullanımının SEO’yu olumsuz etkilediğine kesinlikle karşı çıkıyorlar. Onlar içerik üretiminin SEO çalışmalarının en önemli unsuru olduğunu düşünüyorlar. Çünkü SEO uzmanlarına göre internet kullanıcılarının amaçlarının doğru anlaşılması ve bilgi ihtiyaçlarının karşılanması için içerik üretmek; tüm diğer aşamalardan çok daha önemli…

Google Tıklama Almayan İçerikleri de Ödüllendiriyor!

Web sitelerine ziyaretçi çekmeyi amaçlayan içeriklerde 3 ana kriter esas alınıyor. Bunlar; bilgilendirme – seyir – işlem olarak sıralanıyor.

İçeriklerin bilgilendirme aşamasında tam manasıyla kullanıcının ihtiyaçları ve kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi hedefleniyor. Bu noktada içeriklerin kaliteli, aydınlatıcı ve anlaşılır olması gerekiyor. Google’ın görevlerinden biri kullanıcıların çemberin içine atlamamasını sağlamak olduğu düşünülürse; sitelerin ve içeriklerin bu konuda arama motoruna destek sağlaması bekleniyor. Google’ın bunu başarmasına yardımcı olan web siteleri tıklamalarda sıfır sonuç bile olsa mutlaka ödüllendiriliyor. Google tarafından son kullanıcılara sağlanan etkili sonuçlar ne kadar fazla olursa web siteleri de bundan o derece faydalanabiliyorlar. Yani bir web sitesinde yer alan doğru içerikler kullanıcılar tarafından tıklanmasa dahi Google tarafından göz ardı edilmiyor.

Sitesinin SERP’lerde yükselmesini isteyenlerin kullanıcıları sağladıkları bilgilerle memnun etmesi; o sitenin tanıtımına katkı sağlamak anlamın geliyor. Son yıllarda içeriklerdeki bilgilerin kullanıcılara nasıl sunulacağı konusu mobil cihaz deneyimleri çerçevesinde şekilleniyor. Ancak sıfır tıklama bile alınacak olsa snippet kullanımının kullanıcı deneyimini olumlu etkilediği bir gerçek olarak açıklanıyor.

Snippetlerin Optimize Edilmesi Neye Yarar?

HTML işaretlemeleri ile snippetlerin optimize edilmesi web sitelerinin arama sonuçlarına üst sıralarda yer almasın sağlıyor. Snippet kullanan web siteleri SERP’lerde tepe noktalara yerleşebiliyorlar. Bu konuda değişik adımlardan yararlanılabiliyor. Kullanıcı deneyimlerinden ortaya çıkan sonuç madde işaretlemesi ve ayrıntılı listeler, grafikler ve kısa bir giriş paragrafı kullanan sitelerin bu konuda daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre;

Snippetlerde kısa paragraf kullanan siteler Google gösterimlerinde yüzde 82, listeleme yapan siteler yüzde 10.8, tablolara yer veren siteler de yüzde 7.3 oranında yer aldı.

Yani web sitesi içeriklerinde kısa paragraf, liste ve tablolara yer verilmesi Google’ın soru – cevap kutusunda bir yer edinebilmeyi sağlıyor. Dünyaca ünlü SEO uzmanları web sayfasının Google’a uyumlu şekilde optimize edildiğinden emin olmak için aşağıdaki kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

  • Arama sorgusu “title” etiketine eklenmeli
  • H1 etiketi için arama sorgusu eklenmeli
  • Yapısal verilerle kod işaretlemesi yapılmalı
  • <ol> veya <ul> listeleri ya da <table> kullanılmalı

Optimizasyonda yapısal verilerin kullanılması halinde bir sayfada yer alan yazı, konuşma gibi içerikler kullanılarak en uygun bölümler tanımlanmış olur. Sitelerde yapısal verilerle kod işaretlemesi kullanımı arama motorlarının ve diğer tüm uygulamaların Google Asistan özelliği olan cihazlarda sesli içeriklerin tanımlanmasını sağlıyor.

Snippet İşaretlemelerinin Etkisi Nasıl Ölçülür?

Günümüzde snippet işaretlemelerinin ölçülmesi için bazı farklı araçlardan yararlanılıyor. Bunlar Conductor – SEOClarity – BridgeEdge olarak sıralanabilir. Bu araçlardan birini kullanan web siteleri snippet olarak tercih edilen arama sonuçlarını, web sitesinin kullanıcıya verdiği hızlı cevapları ve SERP’lerde nerede konumlandığını görebiliyorlar.

SEMRush adlı araç ise web sitesinde etkili olarak kullanılan anahtar kelimelerin Google tarafından kullanıcıya cevap olarak sunulup sunulmadığını gösteren alternatiflerden bir olarak kullanılıyor.

Snippet Kullanımı Uzun Vadeli Yatırımdır!

Web sitelerinin oyunu Google’ın kurallarına göre oynaması, gelecek dönemlerde bu arama motoru tarafından farklı şekillerde ödüllendirilmesinin yolunu açar. SEO’da Google’ın niyetini anlamak önemlidir.  SEO’da bir web sitesi sıfır tıklama bile alsa Google tarafından değerlendirilmeyeceği anlamına gelmez.

Ancak diğer reklamlar için durum aynı değildir. Bir pazarlamacı gibi düşünün;

  • Televizyon reklamları sıfır tıklama,
  • Dergi reklamları sıfır tıklama,
  • Dış reklamlar sıfır tıklama şeklindedir.

Bu türde reklam verenler SEO uzmanları ile aynı düşüncede değildir. Onların amacı mutlaka tıklama almak ve ziyaretçiyi – satışı artırmaktır. SEO’da durum farklıdır. Uzun vadeli yatırım olarak nitelenen bu çalışmalarda bir an önce snippet kullanımına geçilmesi Google kurallarına uymak, ilerleyen zamanlarda ödüllendirilmeyi beklemek demektir.

Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/seo-google-clickless-serps/322205/

Yorum bırak

Keşfet
Kaydır